iNANO-studerende vinder konkurrence i biodesign på Harvard University

Fem bachelorstuderende fra iNANO, Aarhus Universitet, tog førstepladsen i den internationale konkurrence, BIOMOD, på Harvard University med designet af en ny type nanomedicin.

14.11.2011 | Lisbeth Heilesen

Det danske vinderhold "Danish Nano Artist" består af, fra venstre mod højre: Anders Okholm, Ebbe Sloth Andersen, Rasmus Schøler Sørensen, Steffen Lynge Sparvath, Irene Maria Hansen, Hans Christian Høiberg, Mie Elholm Birkbak, Mette Jepsen og Jens Vogensen Biasevich.

På billedet ses fra venstre mod højre: Jens Vogensen Biasevich, Irene Maria Hansen, Mie Elholm Birkbak, Steffen Lynge Sparvath og Hans Christian Høiberg.

Wyss Instituttet på det prestigefyldte Harvard University i USA har netop startet en konkurrence i biomolekylært design for studerende. I løbet af sommeren har 21 hold bestående af bachelorstuderende fra Amerika, Europa og Asien lavet projekter i biomolekylært design, og lørdag den 5. november 2011 blev projekterne præsenteret og bedømt til den endelige konkurrence i Boston.

Det danske hold Danish Nano Artists vandt både for bedste præsentation og samlet set udløste projektet førstepladsen i hovedkonkurrencen, hvor idé, eksperimenter og formidling af projektet blev vurderet af internationale eksperter. Det vindende danske hold, der består af Mie Elholm Birkbak, Irene Maria Hansen, Jens Vogensen Biasevich, Hans Christian Høiberg og Steffen Lynge Sparvath, hjembragte æren og en pengepræmie på 1200 $, der var sponsoreret af Wyss Instituttet og International Society of Nanoscale Science, Computation and Engineering (ISNSCE).

Se video fra YouTube:

www.youtube.com/watch

Danish Nano Artists blev fulgt på rejsen til Boston af deres mentorer, Anders Okholm, Mette Jepsen og Rasmus Schøler Sørensen, og vejleder Ebbe Sloth Andersen. Rejsen blev sponsoreret af Lundbeckfonden og Vilhelm Kiers Fond og af iNANO og Center for DNA Nanoteknologi (CDNA) på Aarhus Universitet, hvor en stor del af pionérarbejdet inden for geometrisk foldning af DNA-nanostrukturer er foregået.

Bachelorprojekt førte til ny nanomedicin

Det danske hold demonstrerede, at en RNA-sekvens, der normalt bruges i celler til at kode for syntesen af proteiner, kan designes, så den udgør skelettet i en kasselignende struktur. Det innovative er at strukturen selv er opbygget af og kan frigøre medicinske RNA molekyler, der effektivt kan slukke for syntesen af et specifikt protein, der f. eks. kan være involveret i forbindelse med sygdom.

Projektet blev til som et fælles bachelor-projekt i professor Jørgen Kjems’ laboratorium på Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) under vejledning af adjunkt Ebbe Sloth Andersen. Teamet blev i øvrigt støttet af flere eksperter fra iNANO og CDNA, bl.a. Victoria Birkedal, Henrik Birkedal, Jan Skov Pedersen, Manja Behrens, Cristiano L. P. Oliveira, Jesper Bertram Bramsen og Jesper Sejrup Nielsen. Holdet fik desuden hjælp til opsætning af wiki-siderne af specialestuderende Kenneth Seidenfaden Bøgh fra datalogi.

Om BIOMOD-konkurrencen

BIOMOD (International Biomolecular Design Competition) er en nystartet konkurrence, der er inspireret af den succesfulde konkurrence iGEM, der finder sted samtidig på Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor studenterhold kappes om at designe organismer med interessante egenskaber. BIOMOD fokuserer derimod på at designe biomolekyler med nye egenskaber og nye anvendelsesmuligheder.

Denne forskningsretning har fået vind i sejlene med de seneste fremskridt indenfor DNA nanoteknologi, hvor nye metoder og computer-programmer har gjort det legende let at designe DNA i sjove og anvendelige former, hvilket siden 2007 har været et af fokusområderne på Center for DNA Nanoteknologi (CDNA).

Med BIOMOD konkurrencen har de studerende fået en mulighed for at arbejde med de nyeste design metoder og kan bidrage med gode ideer til udvikling og anvendelse af den nyeste bionanoteknologi.

Links:

Yderligere information:

Ebbe Sloth Andersen
adjunkt ved Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) og Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG), esa@inano.au.dk, tlf.: 4117 8619

Jørgen Kjems
professor ved ved Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) og Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG), jk@mb.au.dk, tlf.: 8942 2686

Tekst: ST Kommunikation

Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik