Nobelpristager gør holdt i Aarhus

I næste uge modtager Sir John B. Gurdon fra Cambridge University nobelprisen i fysiologi eller medicin. Efter sin rundtur i Sverige gør han på vejen hjem et holdt på Aarhus Universitet, hvor han mandag d. 17. december 2012 præsenterer sit Nobel foredrag.

07.12.2012 | Lisbeth Heilesen

Sir John B. Gurdon holder foredrag på Aarhus Universitet mandag d. 17. december 2012.

Sir John Gurdon deler nobelprisen i medicin/fysiologi sammen med den japanske forsker Shinya Yamanaka "for the discovery that mature cells can be reprogrammed to become pluripotent" (“opdagelsen, at modne celler kan reprogrammeres og blive pluripotente”).

John Gurdon var således en pioner i opdagelsen og udforskningen af stamceller – celler som kan udvikle sig til alle mulige andre typer celler i kroppen. Stamceller udforskes overalt i verden som en ny vej til behandling af sygdomme og til gendannelse af beskadigede organer og væv med kroppens egne celler.

Gurdon viste blandt andet, at man ved at overføre cellekernen med arvematerialet fra en almindelig celle i en frø til en ægcelle kan få helt normale haletudser – dette viste, at ikke kun kønsceller, men alle celler indeholder informationen til at danne alle andre.

Pudsigt nok blev Gurdon i sin tidlige studietid beskrevet som en ”umulius”, der ikke ville høre efter, hvad de ældre lærde underviste i, men som i stedet havde ”fikse ideer”. Et klassisk eksempel på at revolutionerende gennembrud kræver om end ikke utæmmet, så velfunderet kreativitet.

Gurdon kommer til Aarhus Universitet på invitation fra professor Brian F.C. Clark fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik. De to har kendt hinanden siden deres fælles tid i Cambridge.

Foredraget, der er åbent for alle medarbejdere og studerende ved Aarhus Universitet, afholdes kl. 11.15 i Aulaen med efterfølgende reception i Antikmuseet og Vandrehallen på Aarhus Universitet. Mere information om foredraget.

Mere information

Professor Poul Nissen