Aarhus Universitets segl

Studerende vinder publikums hjerte

Et hold aarhusianske studerendes bachelorprojekt har givet dem publikumsprisen ved Harvard Universitys konkurrence i at designe biomolekyler. Midlerne er god forskning blandet med kreativ formidling.

Holdet bag Nano Creators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet. Det består af Ane Helene Langvad Andreassen, Minh Lon Lu, Caroline Filippa Langfeldt Knabe, Malthe Hansen-Bruun, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.
Nano Creators med deres pris i Harvard. (Copyright BIOMOD)

Hvert år dyster verdens dygtigste nanoteknologistuderende (studerende i nanoscience, molekylærbiologi eller kemi) om hæder og ære ved BIOMOD på Harvard University. Det er en designkonkurrence, hvor de studerende dyster mod hinanden i at udtænke og udføre projekter med designede biomolekyler, og i at præsentere deres resultater på en kreativ og formidlende måde.

Og den kreative formidling med et glimt i øjet har i år været med til at sikre at Nano Creators fra Aarhus Universitet løb af med både publikumsprisen og prisen for bedste præsentation.

”Det var en fantastisk oplevelse at præsentere vores fælles bachelorprojekt og utrolig dejligt, at vi endte med at blive præmieret for vores formidling, samtidigt med at publikum syntes, vi var de bedste”, siger Ane Andreassen, der er en af de otte studerende, der netop er vendt hjem fra Boston.

Målrettet medicin i nanostørrelse

Holdets projekt handler om, hvordan man kan skabe nanomedicin, der virker som et målrettet våben mod kræft. De studerende har designet en serveringsbakke med låg, der skal bruges til at servere en giftig cocktail specifikt mod de farlige kræftceller, der forårsager metastaser. Holdet har fremstillet serveringsbakken ved hjælp af DNA-origami metoden, og har produceret de giftige kemiske og biologiske cocktails i laboratoriet, men nåede ikke i hus med det endelige kræft-detektor system, der viste sig at være vanskeligt at fremstille.

Ved konkurrencen præsenterede de deres målrettede medicin i bedste James Bond-stil, hvor kræften var skurken og medicinen var 007s ultimative våben, udviklet af de geniale folk i Qs laboratorium.

Bachelorprojekt med perspektiv

De studerende er ikke kommet sovende til deres sejr. Nano Creators har lavet deres forskning i tre forskellige laboratorier ved Center for DNA nanoteknologi. Her har de studerende, der kommer fra tre forskellige fag (tre fra molekylærbiologi, tre fra kemi og to fra nanoscience), mødtes for at lave et alternativt bachelorprojekt med teamarbejde og tværfaglighed i højsædet. I gennem et år er projektet gået hele vejen fra brainstorm og idé, over laboratoriearbejde og bachelorrapport for til slut at munde ud i præsentationen af deres arbejde på wiki, video og ved en mundtlig præsentation på Harvard.

”Alt dette er på sin vis hvad forskning udgør. Det er spændende, at vi allerede på bachelorniveau har fået lov til at udforske den verden, og jeg er vild med det!”, siger Malthe Hansen-Bruhn.

”Først og fremmest stort tillykke til de studerende. De har tydeligvis arbejdet hårdt for at nå dette mål, og at blive hædret foran så mange andre dygtige, engagerede studerende, som alle er i international topklasse, er ekstremt flot. Det viser, at de største talenter, vi har på Aarhus Universitet, gerne vil udfordres mere end de bliver i øjeblikket – og at de har evner og ressourcer til at tage udfordringen op” siger iNANOs centerleder professor Troels Skrydstrup.

Holdet bag Nano Creators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet. Det består af Ane Helene Langvad Andreassen, Minh Lon Lu, Caroline Filippa Langfeldt Knabe, Malthe Hansen-Bruun, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.

Førstepladsen ved BIOMOD gik til det tyske hold ”DNA diamonds”.

Se Nano Creators projekt på BIOMODs hjemmeside.

Det er ikke første gang studerende fra Aarhus Universitet klarer sig godt i Harvard. I 2011 løb Danish Nano Artist af med hovedprisen i konkurrencen. Se deres bidrag.


Mere information:

Studerende Malthe Hansen-Bruhn, medlem af Nanocreators.
Tlf. 20 53 19 85

Studerende Ane Helene Langvad Andreassen, medlem af Nanocreators.
Tlf. 51 28 27 38

Adjunkt Ebbe Sloth Andersen
iNANO (Interdisciplinary Nanoscience Center)
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Tlf. 8715 6746 / 4117 8619 - esa@inano.au.dk

Professor Kurt Gothelf
iNANO (Interdisciplinary Nanoscience Center)
Institut for Kemi, Aarhus Universitet.
Tlf. 8715 5952 / 60 20 27 25 - kvg@chem.au.dk

Professor Jørgen Kjems, iNANO (Interdisciplinary Nanoscience Center)
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Tlf. 8715 5494 / 28 99 20 86 - jk@mb.au.dk