Aarhus University Seal

Aarhus nanoscale detectives on the podium in Harvard competition

A team of BSc students from Aarhus University won two third places in the biomolecular design (BIOMOD) competition at Harvard University.

Detector Gadget is a detective made of RNA. He can study cells and molecules, and he uses fluorescent substances when detecting. Illustration: Ebbe Sloth Andersen, iNANO, Aarhus University.

The BIOMOD competition at Harvard University is for students from all over the world, who compete by using molecules as building blocks, coming up with creative applications, and communicating their projects as well as possible. The Aarhus University team developed a biosensor that acts as a kind of nanoscale detective. It can detect toxins from a blood sample and signal by using light. They did this so well that they were awarded third place for their website and another third place for their video in the BIOMOD competition.

Read more (in Danish only) below. For contact details in English, go to the bottom of the page.

En molekylær inspektor Gadget

De aarhusianske studerende kalder sig Team Detector Gadget. Navnet har de lånt fra tegnefilmens verden, hvor inspektor Gadget er en lidt fjottet detektiv, der ved hjælp af diverse teknologiske dingenoter løser komplekse mysterier.

Den molekylære udgave af ham er en nano-detektiv, der kan trænge ind i kroppens celler, lave undersøgelser og signalere resultatet ud igen ved hjælp af lys. Han – der rettelig er en biosensor – er skabt af et RNA-molekyle, der både kan binde specifikke kemiske stoffer og aktivere selvlysende molekyler. De studerende har skabt et sensormodul, der kan tænde det selvlysende molekyle, når det finder et kemisk stof i cellen, så vi – populært sagt – kan se udefra, hvor der er noget galt. Sensoren kan potentielt bruges til at måle medicinniveauer i en celle og til diagnostik af sygdomme.

Ebbe Sloth Andersen, der har været hovedvejleder for holdet siger: "De studerende har udviklet en helt ny sensor type, der kan bruges til meget præcist at bestemme koncentrationen af kemiske stoffer i blodprøver eller direkte indeni celler. Ved at kombinere den nyeste RNA nanoteknologi har de lavet en sensor, der kan måle i bredere koncentrationsområder og med en intern kontrol, der gør målingerne mere pålidelige. Det er utrolig flot arbejde og fantastisk at de studerende ved at arbejde sammen som et team har nået et så højt niveau i løbet af deres bachelorprojekt. Vi arbejder videre med projektet i mit laboratorie, hvor vi vil undersøge de forskellige anvendelsesmuligheder."

Konkurrence i bachelorprojekt

Team Detector Gadget har lavet biosensoren som deres bachelorprojekt. Forud for konkurrencen ligger mange måneders intenst arbejde. Primært med at udvikle biosensoren men til sidst også med at lave præsentationen af den færdig.

”Det er en meget lærerig måde at lave et bachelorprojekt på, da det er så meget mere end bare et projekt”, fortæller Maria Færch Jensen, der læser nanoscience og er en del af holdet. ”Vi har fået lov til at smage på hvad det vil sige at være rigtig forsker – på godt og ondt – relativt tidligt i vores uddannelsesforløb, og det har været fantastisk.


For mere information, please contact

Nanoscience student Maria Færch Jensen (member of the team)
+45 2878 6454

Ebbe Sloth Andersen (the team’s main supervisor)
iNANO and Department of Molecular Biology and Genetics
+45 4117 8619
esa@inano.au.dk