Velkommen til

CENTER FOR KVANTITATIV GENETIK OG GENOMFORSKNING

Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning (QGG) er et internationalt forskningscenter med mere end 70 ansatte og gæster fra over 20 nationer.

I QGG laver vi grundforskning og anvendt forskning indenfor kvantitativ genetik og genomforskning. Vi arbejder især med udvikling af statistiske modeller til brug i husdyr- og planteavl, studier af det genetiske grundlag for forskellige egenskaber og sygdomme samt forvaltning af genetiske ressourcer. Vores hovedfokus er husdyr og planter, men vi arbejder også i stigende grad med humangenetik og modelorganismer. Vores forskning er kendetegnet ved et meget tæt samarbejde med forsknings- og industripartnere over hele verden.

Læs mere om, hvem vi er, hvad vi laver og hvilke arter vi arbejder med ved hjælp af menuen til venstre eller nedenfor.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Foto: Lars Kruse

27.02.2019 | Forskning

Både klima og økonomi kan være vindere

Seniorforsker ved QGG, Peter Løvendahl, er hovedforfatter på en videnskabelig artikel der konkluderer, at kvægavlere ved hjælp af billige målemetoder med høj kapacitet kan reducere mængden af drivhusgas, som deres køer udleder via deres bøvser, samtidig med, at køernes fodereffektivitet forbedres.

Foto: Pixabay.com

17.12.2018 | Forskning

Methan fra kobøvser kan reduceres via to fronter

En kombination af koens egen genetik og strategier, der er målrettet ændringer i hendes vomflora, kan bidrage til at reducere udledningen af methan mere effektivt, end hvis der blot selekteres for køer, der udleder mindre methan.

07.12.2018 | Bevilling

Millionpotentiale i bedre udnyttelse af krydsningsavl af malkekvæg

Forskningsprojektet DairyCross, der netop har modtaget en stor bevilling fra GUDP, har et klart mål om at øge andelen af danske krydsningskøer fra 10 til 50 procent i 2025. (Ekstern artikel)

Grafisk illustration af de tre mekanismer, der antages at bidrage til årsagen til variation i medicins virkning hos patienter. Mekanisme 1: En gruppe genetiske varianter tilknyttet en sygdom er afgørende for risikoen for at udvikle sygdommen, og patientens reaktion på den medicinske behandling varierer fra tilfælde til tilfælde som en konsekvens af genetisk variation i gener i eksempelvis stofskifteveje. Som følge heraf varierer tempoet og mængden, ved hvilken kroppen optager medicin, fra tilfælde til tilfælde. Det fører til variation i medicinens virkning. Derfor er sygdoms- og medicinvirkningsfænotyperne reelt set to genetiske egenskaber, der ikke er sammenhængende. Mekanisme 2: Variabiliteten i medicinvirkningen er en konsekvens af variabilitet i sygdommen selv, det vil sige der er sygdomsheterogenitet blandt tilfældene, og det resulterer i forskelle i behandlingens virkning. Sygdommens heterogenitet er ikke et resultat af genetisk variation blandt tilfældene, men er forårsaget af forskellige valg af livsstil, forskellige miljøpåvirkninger og forskellige genetiske risici for beslægtede sygdomme. Mekanisme 3: Heterogenitet i de tilknyttede genetiske varianter, der forårsager den samme sygdom, resulterer i variation i, hvordan individer reagerer på den samme medicinske behandling.

21.11.2018 | Bevilling

Den personaliserede medicin

Nyt forskningsprojekt skal forske i det genetiske grundlag for, hvorfor mennesker med den samme diagnose reagerer forskelligt på den samme medicin. Forskningsresultaterne kan medvirke til, at vi i fremtiden får personaliseret medicin baseret på vores unikke, genetiske profil. Medicin, som har større effekt og færre bivirkninger.

man 17 jun
08:00-17:00 | Prag, Tjekkiet
ICAR 2019
ICAR 2019 afholdes i år i Tjekkiets hovedstad Prag
søn 23 jun
08:00-17:00 | Cincinnati, Ohio (USA)
ADSA - American Dairy Science Association
2019 udgaven af den amerikanske organisation for mejeriforskning (American Dairy Science Association® (ADSA®)) afholdes i Cincinnati, Ohio (USA).
tor 22 aug
08:00-16:00 | Odense, Danmark
ELIXIR Danmark
Den 5. årlige, danske konference i Bioinformatik 2019
man 26 aug
08:00-17:00 | Gent, Belgien
70. årlige møde i EAAP
Det årlige møde i EAAP finder sted fra 26.-30. august i Gent i Belgien.
søn 03 jul
08:00-16:00 | Rotterdam, Holland
WCGALP 2022
Den næste WCGALP verdenskongres - Genetics Applied to Livestock Production - bliver afholdt 3.- 8. juli 2022 i Rotterdam, Holland