Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Efter et tværfagligt samarbejde kan forskere på Aarhus Universitet præsentere en banebrydende metode til at studere cellemembraner. Projektets tværfaglige karakter afspejles i sammensætningen af forskergruppen, der kommer fra Kemisk Institut, Molekylærbiologisk Institut, Institut for Fysiologi og Biofysik samt Center for Bioinformatik. Forfatterne til artiklen (fra venstre): Lea Thøgersen, Maria Musgaard, Birgit Schiøtt, Jesper Vuust Møller, Claus Olesen og Poul Nissen. Yonathan Sonntag mangler på billedet. Klik foto for større udgave (Foto: Lisbeth Heilesen).Figur 1. Udsnit af en cellemembran, som forskerne har modelleret med computerberegninger og tillige påvist eksperimentelt. Membranproteinet er en kalciumpumpe (lyseblå), som sidder i en cellemembran af fedtmolekyler (grønne) og her også detergent-forbindelser (røde, en slags sæbestoffer). Forskerne har undersøgt, hvordan systemet tilpasser sig ændringer, der relaterer til pumpefunktionen, og hvorledes dette afhænger af membranens sammensætning og tykkelse (Figur: Maria Musgaard).
Figur 2. Præsentation af hvorledes membranen og membranproteinet tilpasser sig hinanden. Membranen er et dobbelt-lag af fedtmolekyler angivet som to yderflader med røde og blå farver for tilpasningsgraden af lagenes tykkelse angivet ved længdeenheden Å (1 Ångström = 10 milliontedel millimeter). Kalciumpumpen i membranen er den grå struktur, hvor blå og lyseblå kugler viser detaljer af proteintilpasningen ved såkaldte aminosyre-sidekæder. Klik figurer for større billeder (Figur: Lea Thøgersen).

17.05.2011 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Forskere afdækker ny basal viden om cellemembraner

Efter et tværfagligt samarbejde kan forskere på Aarhus Universitet præsentere en banebrydende metode til at studere cellemembraner. En større forståelse for kompleksiteten i membranernes funktion kan give forskerne nye ideer til udvikling af nye typer medicinsk behandling mod fx prostatakræft. Resultaterne er publiceret i det førende tidsskrift…