Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Forskningsgruppen bag identificeringen af de nye unikke hornhindeproteiner. Bagerste række fra venstre: Ebbe Toftgaard Poulsen, Thomas F. Dyrlund, Jan J. Enghild. Forreste række: Camilla Lund Nikolajsen, Ida B Thøgersen og Carsten Scavenius. Derudover deltag Henrik Vorum i undersøgelsen. (Foto: Lisbeth Heilesen).
Figur til venstre: Antal overlappende proteiner, der er identificeret i tre lag i den menneskelige hornhinde. I alt blev 3250 unikke proteiner identificeret, 2737 i epitellet, 1679 i det stromale lag og 880 i endothellaget. Figur til højre: Antal overlappende celler, der er kvantificeret i tre lag i den menneskelige hornhinde. I alt blev 771 proteiner kvantificeret, 634 i epitellet, 342 i det stromale lag og 140 i endothellaget.
Foto: Syg hornhinde med udfældning af protein, der påvirker synet.

29.06.2012 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Identificering af nye unikke hornhindeproteiner

Ved analyser af hornhinden er en forskergruppe ved Aarhus Universitet nået et skridt nærmere en komplet beskrivelse af hornhindens proteome, og dermed hvilke proteiner der opretholder hornhindens balance - kaldet homeostase. Med denne information kan forskerne få indsigt i de grundlæggende molekylære mekanismer som er aktive i raske og…

Danske forskere har i samarbejde med forskere fra Johns Hopkins University og biotekfirmaet Genspera i USA udviklet en ny medicin mod prostatakræft (figur Ingrid Dach)

28.06.2012 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Danskere på vej mod revolutionerende kræftmedicin

Danske forskere har i samarbejde med forskere fra Johns Hopkins University og biotekfirmaet Genspera i USA udviklet en ny medicin mod prostatakræft.

Manfred Schmid (tv) og Torben Heick Jensen har løftet sløret for en ny funktion i regulering af genekspression hos et protein, der ellers er kendt for at spille en rolle for funktionen af neuroner. Videre analyser af dette proteins virkemåde kan på længere sigt føre til forståelse af, hvordan neurologiske defekter kan opstå som følge af abnormiteter i dette protein. Click foto for større udgave (Foto: Lisbeth Heilesen)
Figur: Poly(A)-haler (en strækning af adenosin-”A”-rester) tilsættes ved slutningen af RNA’en (sort streg) et enzym kaldet Pap1 (mørkegrøn ovalt symbol), og halerne er bundet af proteinerne Pab1 (lysegrøn diamantsymbol) og / eller Nab2 (rødt cirkelsymbol). I normale "vildtype"-celler (wt, venstre panel) er poly(A)-halen er bundet af Pab1, hvorimod Nab2-binding forhindres ved Rrp6 (orange PacMan-symbol).  Derudover modvirker Rrp6 ligeledes virkningen af TRAMP-komplekset (mørkeblå ovalt symbol), der kan forlænge haler ud over normal længde. Begge funktioner er afsløret i mutante gærceller, der mangler Rrp6 (rrp6?, højre panel), hvor Nab2 binder poly(A)-haler, og TRAMP strækker poly(A)-haler ud over deres normale længde (hyperadenylation). Click figur for større udgave (Figur: Manfred Schmid).

08.06.2012 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Overraskende ny mekanisme til regulering af genekspression

Nye forskningsresultater har løftet sløret for en ny funktion i regulering af genekspression hos et protein, der ellers er kendt for at spille en rolle for funktionen af neuroner. Videre analyser af dette proteins virkemåde kan på længere sigt føre til forståelse af, hvordan neurologiske defekter kan opstå som følge af abnormiteter i dette protein.

Hans Henrik Gad

01.06.2012 | Navne , Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Hans Henrik Gad

er ansat som postdoc pr. 1. juni 2012-31. maj 2013. Hans Henrik fik tildelt et ph.d.-stipendium for perioden 1. marts 2009-30. marts 2012 fra Styrelsen for Forskning og Innovation. Han har gennem hele perioden været udstationeret ved Université Paris VII - Paris Diderot (med arbejdsplads på Institut Pasteur), hvorfra han i marts 2012 opnåede…

Jayashree Sahana

01.06.2012 | Navne , Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Jayashree Sahana

Jayashree Sahana er pr. 1. juni 2012 ansat som laboratorieoverassistent 20 t/uge i en op­slået stilling ved instituttet i Suresh Rattans forskningsgruppe. Ansættelsen finan­si­e­res af MBG.