Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Professor Gregers Rom Andersen (foto: Lisbeth Heilesen)

24.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Ny professor med fokus på immunforsvaret

Gregers Rom Andersen er blevet udnævnt til professor i strukturbiologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Sortbroget Landracesvin er en af de gamle husdyrracer, som er bevaringsværdige. Foto: Colourbox

21.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Historien om Danmarks historiske dyr

En ny rapport beskriver arbejdet med bevaring af genetiske ressourcer hos danske husdyr.

Maria Andreasen (foto: Lisbeth Heilesen)

14.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Maria Andreasen modtager ung eliteforskerbevilling

Postdoc Maria Andreasen fra iNANO og Institut for Molekylærbiologi og Genetik modtager den prestigefyldte bevilling 'Sapere Aude DFF - Ung Eliteforsker' fra Det Frie Forskningsråd for Natur og Univers (FNU) til sit forskningsprojekt “Caught in the act – Identifying primary nucleation events for fibrillating proteins.”

Eva Arnspang Christensen fra fået en bevilling på 2,245 mio. kr. fra ung eliteforskerprogrammet Sapere Aude til at lære avancerede mikroskopiteknikker ved National Institutes of Health i USA (foto: Lisbeth Heilesen)

11.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Eva Arnspang Christensen modtager ung eliteforskerbevilling

Postdoc Eva Arnspang Christensen (36) fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik modtager den prestigefyldte bevilling 'Sapere Aude DFF - Ung Eliteforsker' på 2,245 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd for Natur og Univers (FNU) til sit forskningsprojekt ”Aquaporin assembly and regulation: studied by super-resolution imaging and single protein…

Et nyt hæfte fra Naturhistorisk Museum er fuld af guldkorn om høns og kyllinger. Foto: Janne Hansen

11.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Hæfte om hønen

Et nyt hæfte udgivet af Naturhistorisk Museum og skrevet af seniorforsker Poul Sørensen fra Aarhus Universitet kommer rundt om hønen på en letoverskuelige måde.

Forskerne bag studierne, fra venstre: Jacob Fredsøe, Anni Hangaard Andersen og Jakob Madsen Pedersen (foto: Lisbeth Heilesen) Klik foto og figurer for større udgave.
Enzymerne kaldet topoisomeraser er essentielle for transskriptionen af kromatinregulerede gener. Transskriptionsniveauet for de enkelte gener er målt vha. qPCR i celler med (vild type) og uden (top1?top2ts) topoisomerase aktivitet (figur: Jacob Fredsøe)
Figur 2. Topoisomeraser er nødvendige for binding af transskriptionsfaktor Pho4 til promoterregionen af det kromatinregulerede PHO5 gen og dermed for genets aktivering. De fire nukleosomer, der sidder i PHO5 promoteren (A) fjernes ikke i fravær af topoisomeraser (B). Under normale omstændigheder vil Pho4 binde til UAS1, hvorefter kromatin ”remodelers” rekrutteres, som fjerner nukleosomerne og tillader binding af flere transskriptionsfaktorer. I fravær af topoisomeraser kan transskriptionsfaktor Pho4 stadig komme ind i kernen (C), men er ude af stand til at binde til promoteren (D). (figur: Jacob Fredsøe)

03.01.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Ændringer i DNA’ets rumlige arkitektur vigtig for geners aktivitet

Opretholdelse af alt liv kræver en nøje kontrol af de forskellige geners aktivitet, så cellen hele tiden reagerer optimalt på ændringer i det indre miljø samt i omgivelserne. Ny forskning fremhæver nu, at DNA’ets topologi (rumlige arkitektur) spiller en central rolle.