Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Et dansk forskerhold fra Aarhus Universitet har nu i samarbejde med internationale forskningsgrupper fundet en mekanisme, der hjælper cellen til at forhindre ophobning af de mange ubrugelige RNA-molekyler, der hele tiden produceres ved løbsk genaktivitet i vores celler. Dette bidrager til en ny forståelse af vores gener og kan på sigt hjælpe til forståelse af genaktiviteten i stamceller og cancer. Fra venstre: Torben Heick Jensen, Michal Domanski og Peter Refsing Andersen (Foto: Lisbeth Heilesen)

24.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Proteiner dæmper ubrugelig genaktivitet i vores celler

Ny opdagelse viser, hvordan vores celler sorterer skidt fra kanel i et virvar af brugbar og ubrugelig genaktivitet. Et dansk forskerhold fra Aarhus Universitet har i samarbejde med internationale forskningsgrupper fundet en mekanisme, der hjælper cellen til at forhindre ophobning af de mange ubrugelige RNA-molekyler, der hele tiden produceres ved…

Holdet bag Nano Creators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet. Det består af Ane Helene Langvad Andreassen, Minh Lon Lu, Caroline Filippa Langfeldt Knabe, Malthe Hansen-Bruun, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.
Nano Creators med deres pris i Harvard. (Copyright BIOMOD)

20.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Studerende vinder publikums hjerte

Et hold aarhusianske studerendes bachelorprojekt har givet dem publikumsprisen ved Harvard Universitys konkurrence i at designe biomolekyler. Midlerne er god forskning blandet med kreativ formidling.

Figuren viser det bakterielle 70S ribosom med kløvningsstedet for cellegiften VapC20 markeret med rødt. Til højre ses transfer-RNA, der kløves ved en lignende mekanisme i den patogene organisme, <em>Shigella flexneri</em>, og bag ved denne, en RNA-gel visende selve kløvningsreaktionen i ribosomet (Figur: Ditlev E. Brodersen). Klik figur for større udgave

18.11.2013 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Offentligheden / Pressen

Bakterier bruger dødelige cellegifte til at omgå antibiotikabehandling

Bakterier, der forårsager infektionssygdomme, producerer en lang række cellegifte, og nu har et internationalt forskerhold fundet mekanismen bag én af disse cellegifte. Med disse nye resultater vil man i fremtiden kunne udvikle nye behandlingsmetoder til at svække cellegifte og dermed infektionssygdomme.

Pontus Gourdon fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet har netop modtaget Lundbeckfondens fellowship. (Foto: Lundbeckfonden)

15.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Når vores celler ikke kan beskytte sig

Den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Pontus Gourdon fra Aarhus Universitet vil undersøge, hvad der sker, når transporten af stoffer ind og ud af cellerne ikke fungerer. Frygtede demens-sygdomme kan opstå, hvis der opstår ubalance i en række stoffer i vores celler.

Et internationalt forskerhold under dansk ledelse har som de første i verden dyrket og oprenset et interferon, der på længere sigt kan medvirke til større succes med behandlingen af Hepatitis C . Fra venstre (Rune Hartmann, Ewa Terczynska-Dyla og Ole J. Hamming (Foto: Lisbeth Heilesen)
Under en virusinfektion danner kroppen interferonet IFN&lambda;. Blandt disse er IFN&lambda;3 og hos nogle mennesker IFN&lambda;4. Ved at undersøge, hvor meget af henholdsvis IFN&lambda;3 og IFN&lambda;4, der er inden i og uden for cellen, har forskergruppen fra Aarhus Universitet fundet ud af, at der er meget mere IFN&lambda;3 end IFN&lambda;4, der forlader cellen (Figur Ole J. Hamming)

12.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Protein med potentiel rolle i bekæmpelse af Hepatitis C virus

Et internationalt forskerhold under dansk ledelse har som de første i verden dyrket og oprenset et interferon (protein) kaldet lambda 4 (IFNλ4). Dette interferon opfører sig som dr. Jekyll og mr. Hyde, idet det paradoksalt nok øger risikoen for at få hepatitis C (HCV) og reducerer muligheden for helbredelse, mens det har potent effekt mod…

Anne von Philipsborn og Mark Denham er blevet ansat som gruppeledere ved DANDRITE (Fotos: private)

12.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

DANDRITE udpeger de første to forskningsgruppeledere

DANDRITE har udpeget Anne von Philipsborn og Mark Denham som de gruppeledere. Disse ansættelser er de første to i en serie af fem gruppeledere, som skal ansættes ved DANDRITE. Mark og Anne starter deres forskning ved DANDRITE i henholdsvis december og januar.

11.11.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Beskrivelse af natrium-kalium-pumpen blandt årets 10 bedste forskningsresultater

Videnskab.dk har udnævnt Poul Nissens forskningsgruppes resultater med beskrivelse af natrium-kalium-pumpen til at være blandt årets 10 bedste forskningsresultater. Du kan være med til at vælge vinderen.