Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Hvor skal vi sigte? I kampen mod Parkinsons sygdom har forskerne fundet ud af, at fjendebilledet er langt mere kompliceret end hidtil troet. De hvide klatter på elektronmikroskopiet er oligomerer - små sammenklumpninger af protein, som formodentlig slår nerveceller ihjel og skaber Parkinson-symptomerne.
Daniel Otzen er en af hovedkræfterne i opdagelsen af oligomerernes rolle i Parkinsons sygdom. Foto: Peter F. Gammelby

28.04.2014 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Kend din fjende!

Forskere fra Aarhus Universitet har lavet det hidtil mest detaljerede ”fjendebillede” af en af de vigtigste aktører i kroppen ved udviklingen af Parkinsons sygdom. Det giver langt større forståelse for den kamp, der foregår, når sygdommen opstår. Viden, der er nødvendig, hvis vi skal forstå og behandle Parkinsons. Men som også har et eksistentielt…

Opdagelsen af Faktor XIII’s mange roller blev gjort af et forskerhold på Aarhus Universitets Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Proteinvidenskab. Fra venstre: ph.d.-studerende Ebbe Toftgaard Poulsen, ph.d.-studerende Camilla Lund Nikolajsen, postdoc Carsten Scavenius, professor Jan J. Enghild og postdoc Thomas F. Dyrlund. Foto: Lisbeth Heilesen
En klump koaguleret blod. På scanning-elektronmikroskopiet ses røde blodlegemer (og et enkelt hvidt) spundet ind i et net af fibrin. Billedet er computerfarvet med rødt og gult. Foto: David Gregory & Debbie Marshall, Wellcome Images (licens: creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

25.04.2014 | Offentligheden / Pressen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Forskere studerer blodets hemmeligheder

Man har længe kendt til de faktorer, som styrer blodets koagulation. Ny forskning viser, at den sidste faktor – Faktor XIII, som stabiliserer sårdannelsen – spiller en langt mere kompliceret rolle end hidtil troet.