Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Fløjlsedderkoppens genom er nu kortlagt. Billedet viser en gruppe sociale fløjlsedderkopper, der i fællesskab er i gang med at nedlægge et bytte. Foto: Peter Gammelby, AU.
Kristian Wejse Sanggard (tv) og Jesper Smærup Bechsgaard med en fugleedderkop. Foto: Peter Gammelby, AU.
Nu ved vi mere om fugleedderkoppen. Særligt dens spind og gift er interessant for forskerne. Foto: AU.

06.05.2014 | Offentligheden / Pressen

Edderkoppens genom kortlagt

Som de første nogensinde har en gruppe danske og kinesiske forskere beskrevet edderkoppens genetiske landkort. Viden der giver et langt mere kvalificeret grundlag for studier i edderkoppens egenskaber. Og så viser det sig, at vi har visse genomiske ligheder med edderkoppen.

Forskerholdet bag de nye resultater om muskelsvind (fra venstre): Thomas G. Jensen, Rune Thomsen, Olof Pettersson, Lars Aagaard og Christian Damgaard (Diana Andrejeva mangler på billedet). Foto: Lisbeth Heilesen.
Figur 1. Celler isoleret fra muskelsvinds-patienter er her farvet for det toksiske RNA (rødt) som oftest ses i cellekernen (markeret med blå farve). Figur: Christian Damgaard.
Figur 2. Venstre: Det toksiske RNA i DM1 celler består af en række CUG-nukleotidsekvenser, som er gentaget ofte tusindvis af gange, hvilket danner en specifik struktur som vist. Proteinet MBNL1 vil binde til denne struktur og således ikke kunne udføre sin normale funktion i cellen. Gen-ekspressionen ændres i cellen og sygdommen opstår. Højre: Enzymet DDX6 kan med sin enzymaktivitet ’folde’ strukturen ud og MBNL1 vil forlade komplekset og varetage sine normale funktioner i cellen. Figur: Christian Damgaard

04.05.2014 | Offentligheden / Pressen

Ny viden om muskelsvind

Forskere ved Aarhus Universitet har afsløret en hidtil ukendt funktion af et cellulært enzym, der kan opløse toksiske aggregater i celler fra patienter med muskelsvind.