Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

Poul Nissen (foto: Lisbeth Heilesen/AU)

25.04.2019 | Bevilling

Poul Nissen modtager 10 mio. kroner til at forske i insulinreceptoren

Novo Nordisk Fonden har tildelt professor Poul Nissen en femårig bevilling i form af en såkaldt ”NNF Distinguished Investigator 2019 grant” inden for ”Bioscience and Basic Biomedicine”, der tildeles forskere, som har vist, at de kan udføre og lede forskning på allerhøjeste internationale niveau.

Figuren viser, hvordan enzymet PpnN binder pppGpp og sætter fart på omdannelsen af guanylate (GMP) til bestanddelene ribose-5-phosphate og guanin. Dette sætter bakterier i stand til at balancere deres tolerance over for antibiotika med kravet for overlevelse om fitness (nederst). Ditlev E. Brodersen/AU

23.04.2019 | Forskning

Forskere afslører, hvordan bakterier kan tilpasse sig til at modstå antibiotikabehandling

Et forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet har vist, at bakterieceller producerer et specielt stressmolekyle, deler sig langsommere og dermed opsparer energi, når de udsættes for antibiotika. Den nye viden forventes at kunne danne grundlag for en helt ny type antibiotika.

Struktur af kalciumpumpen der viser hvor i strukturen de små (blå) og store (røde) forskelle mellem calciumpumper er lokaliseret. Denne viden gør det muligt udvikle lægemidler rettet mod en specifik calciumpumpe.

11.04.2019 | Forskning

Ny indsigt i kalciumtransport kan fremme udviklingen af ny medicin

En normal funktion af hjerte og nevesystem er bl.a. afhængig af en korrekt regulering af kalcium i cellerne. Denne proces afhænger af en korrekt funktion af kalciumpumpen. Nye undersøgelser af kalciumpumpens struktur giver ny indsigt i denne proces, hvilket vil kunne hjælpe med udviklingen af nye lægemidler til behandling fx Parkinsons sygdom og…

Hossein Mohammad-Beigi og Daniel Otzen viser, at en specifik og almindelig almindelig olivensort udmærker sig som en naturlig hæmmer for Parkinsons sygdom (Foto: Colourbox.com)

01.04.2019 | Forskning

Almindelig olivensort udmærker sig som hæmmer af Parkinsons sygdom

Sammensætningerne af antioxidanter i en bestemt art af olivenfrugter har vist sig at kunne beskytte mod Parkinsons sygdom. Da Parkinsons sygdom er en af de mest almindelige neurodegenerative sygdomme, der stadig ikke findes nogen kur for, er dette et vigtigt fund på vejen for at bekæmpe denne invaliderende sygdom.