25.06.2020 | Forskning, Videnudveksling
En ny artikel fra Jørgen Kjems' gruppe ved iNANO og MBG beskriver, hvordan mængden af det såkaldte 'ikke-kodende' RNA ændrer sig under epileptiske anfald. Forskerne fandt også ud af, at de ved at blokere specifikke molekyler kaldet mikroRNA'er kan mindske antallet af epileptiske anfald i en musemodel. Opdagelsen giver håb om, at disse…
16.06.2020 | Bevilling
Joseph A. Lyons er en af de ni talentfulde forskere, der i 2020 bliver Lundbeckfonden fellow. Og den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det muligt for ham at etablere sin helt egen forskningsgruppe og hellige sig forskningen de næste fem år ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE, Aarhus Universitet.
11.06.2020 | Forskning
Det er svært at føre en krig uden at nogle kommer til skade, og dette gælder også, når vores immunforsvar skal nedkæmpe virale infektioner, såsom influenza og COVID-19. Forskning udført at et team fra The Crick Institute og Aarhus Universitet beskriver, hvordan et immunrespons forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser…
02.06.2020 | Bevilling
Daniel Otzen og hans samarbejdspartnere Jørgen Kjems og Victoria Birkedal fra Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) og firmaet Fida Biosystems har modtaget 3,8 mio. kr. fra Innovationsfonden til udvikling af et screeningssystem, der kan identificere stoffer, som er i stand til at bekæmpe COVID-19.
18.05.2020 | Bevilling
Med en bevilling på 6.181.260 kr. fra Det Frie Forskningsråd får Bjørn Panyella Pedersen nu bedre muligheder for at øge forskningsindsatsen til at få en bedre forståelse af mekanismerne bag kolesteroloptag.
18.05.2020 | Bevilling
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) - Natur og Univers - bevilger 23,4 mio. kr. til syv forskere ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik.
13.05.2020 | Forskning
Har du nogensinde forestillet dig, at du kunne se gennem en levende organismes krop og observere det dynamiske samspil mellem celler og nanopartikler, der er injiceret i blodet? Dette er nu muligt, da brugen af transgene zebrafiskeembryoner giver en unik mulighed for dette ved såkaldt intravital mikroskopi.
07.05.2020 | Priser
Thibaud Dieudonné, der nu er postdoc i Poul Nissens forskningsgruppe, modtager prisen fra det franske biofysiske selskab for sin ph.d.-afhandling med titlen “Functional and Structural characterization of lipid flippases: the yeast Drs2p/Cdc50p and the disease-related human ATP8B1/CDC50A complexes”.
29.04.2020 | Navne
Med professor Christian Bendixens alt for tidlige død har Institut for Molekylær Biologi og Genetik mistet en fremragende forsker og en god kollega. Christian Bendixen døde pludseligt af en blodprop i en alder af 57 år. Vi er alle dybt berørte.
27.04.2020 | Bevilling
En af de store udfordringer i forbindelse med en genåbning af samfundet er adgangen til en hurtig og pålidelig test for SARS-CoV2-infektion. Med en bevilling fra Det Frie Forskningsråd vil Jørgen Kjems i samarbejde med forskere fra DTU og Rigshospitalet udvikle en metode, der kan påvise virussen i meget tidlige stadier af infektion og samtidig…
15.04.2020 | Navne
Ernst-Martin Füchtbauer blev i marts valgt til præsident for den største internationale organisation for folk, som arbejder med genmodificerede dyr nemlig the International Society for Transgenic Technology (ISTT).
30.03.2020 | Forskning
Efterspørgslen efter energi vokser, og det samme gør efterspørgslen efter alternative energiløsninger, der inkluderer levende strømkilder. Thomas Boesen og hans iNANO-kollegaer har i samarbejde med et internationalt team oprettet mikrobielle energiceller og viser en metode til at forbedre effektiviteten af bioelektriske systemer.
25.03.2020 | Bevilling
Narcis Adrian Petriman, Ronja Driller, og Jan Heiner Driller fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowship. Det er første gang Instituttet opnår tre stipendier i samme ansøgningsrunde.
20.03.2020 | Forskning
Opdagelsen af en speciel akustisk opførsel for hunbananfluen kaster et nyt lys over bananfluernes parring, deres forskellige kønskarakteristika for neuronale netværk og sædvæskemolekylers virkning på nervesystemet og adfærd.
19.03.2020 | Bevilling
Professor Jørgen Kjems fra MBG og iNANO skal i samarbejde med forskere fra Health, KU og Statens Serum Institut og med 25 mio. kr. fra Carlsbergfondet udvikle metoder til diagnostik, behandling og forebyggelse af SARS-CoV-2-infektioner. Målet er samtidig at ruste verden til bedre at kunne modstå fremtidige virusepidemier.
13.03.2020 | Bevilling
Aarhus Universitet og en række internationale lægemiddelproducenter går sammen i et banebrydende, åbent forskningssamarbejde, ODIN, som Novo Nordisk Fonden støtter med 54,5 mio. kr. Projektet inddrager forskere fra de tre fakulteter Nat, Tech og Health, og data og resultater fra samarbejdet stilles åbent og gratis til rådighed for omverden.…
24.02.2020 | Forskning
Et internationalt forskerteam har for første gang nogensinde beskrevet den overordnede struktur af et IgE-antistof, som er nøglemolekylet i allergiske sygdomme. Gennembruddet, som er foretaget via elektronmikroskopi, giver vigtig indsigt i allergiske reaktioners grundlæggende mekanismer og kan bane vejen for mere effektiv allergimedicin.…
19.02.2020 | Forskning
Produktion af RNA i cell-kernerne i eukaryote organismer er under kontrol af det nukleære RNA-exosom hjulpet af adskillige co-faktorer. Forskere ved Aarhus Universitet og Københavns Universitet viser nu, hvordan to vigtige co-faktorer af det nukleære exosom genkender deres RNA-targets for at bevare en korrekt RNA-balance i cellekernen. Dette er…
17.02.2020 | Forskning
Kontrol af proteinstruktur er afgørende i produktionen af vaskemidler og kosmetik. Indtil nu har vi ikke haft en klar forståelse af, hvordan sæbemolekyler og proteiner fungerer sammen for at ændre proteinstrukturen. Nu er det lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at skabe et detaljeret billede af både udfoldning og genfoldning af et protein med…
24.01.2020 | Bevilling
Hvert år støtter Villum Fonden forskertalenter med ambition om at skabe egne, selvstændige forskningsprofiler, og det får Dennis K. Jeppesen nu mulighed for, idet han med en fem-årig bevilling på 10 mio. kr. kan vende hjem fra USA for at oprette sin egen forskningsgruppe ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.
14.01.2020 | Forskning
Med nutidens klimaforandringer er det vigtigt, at planter kan tilpasse sig nye forhold for at overleve. Et internationalt forskerhold har ved hjælp af markforsøg og studier af plantegenomer fundet ud af hvilke områder i genomet, der påvirkes under tilpasning til lokale klimaforhold. Denne basale viden om lokal tilpasning er et første vigtigt…
19.12.2019 | Bevilling
Forskere fra Aarhus Universitet vil sammen med kollegaer fra Københavns Universitet lave nye afgrøder ud af vilde planter. Klimaforandringerne og en øget befolkning gør det bydende nødvendigt at finde alternativer til de afgrøder, der i dag brødføder jordens beboere. Novo Nordisk Fonden har bevilget 60 millioner kroner til forskningsprojektet, som…