Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

EliteForsk-priser

Videnskabsministeriets store EliteForsk-pris gives til fremragende yngre forskere (under 45 år) af international særklasse. Prisen er på 1,2 millioner kroner, hvoraf 200.000 kroner er en personlig hæderspris, og 1.000.000 kroner går til forskningsaktiviteter. EliteForsk-prisen blev uddelt første gang i 2007, og siden har repræsentanter fra kongehuset og ministre uddelt fem priser hvert år.

Følgende forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik har modtaget EliteForsk-prisen:


2014 - Daniel Otzen

Daniel Erik Otzen (nr. 1 fra venstre på billedet) er tildelt prisen, fordi han er en international kapacitet inden for sit felt målt på forskningsmæssig impact og inviterede foredrag. Daniel Otzen har en imponerende publikationsaktivitet, der har resulteret i mere end 200 videnskabelige artikler, som tilsammen har opnået næsten 4800 citationer fra forskere i hele verden.

Daniel Otzen forsker inden for molekylær biofysik og har bidraget markant inden for forståelsen og betydningen af proteiners opførsel, herunder særligt proteinfoldning. Daniel Otzen arbejder interdisciplinært frem mod opstilling af modeller baseret på spektroskopiske data, som beskriver dynamik og mekanismer på det molekylære niveau. Målet er fundamental indsigt, der kan anvendes som grundlag for at udvikle lægemidler til blandt andet behandling af Parkinsons sygdom.

Læs mere.


2008 - Poul Nissen

Poul Nissen (nr. 2 fra venstre på billedet) blev tildelt EliteForsk prisen for sin meget omfattende videnskabelig produktion, som er publiceret i internationalt anerkendte og ledende tidsskrifter. Hans artikler har samlet modtaget mere end 4.000 citationer. Samtidig er han yderst engageret i forskeruddannelse og er leder af forskeruddannelsen ved Molekylærbiologisk Institut.

Poul Nissens forskning sigter på at forstå, hvordan cellerne håndterer den genetiske information i dna og omsætter den til levende biologi. Målet er at opnå en præcis viden om, hvordan proteiner dannes i højere organismer, og hvordan disse proteiner indvirker i menneskets fysiologi. Den grundviden har stor betydning for fremtidens bekæmpelse af sygdomme, som i stigende grad vil foregå på det molekylære niveau. Hans aktuelle arbejde fokuserer især på ionpumper og en ny klasse neuroreceptorer. Poul Nissen har fået tildelt det netop indviede grundforskningscenter PUMPKIN, der vil give ham enestående mulighed for at udbygge hans succesfulde arbejde omkring ionpumper.

Læs mere.