Aarhus Universitets segl

Kristian Krag: Kan vi lave en yoghurtko?

Ph.d.-forsvar, fredag den 2. november 2012. Cand.scient. Kristian Krag.

Kristian Krag

Når det kommer til kost og sundhed, har fedtindhold ofte et negativt ry. Der findes dog enkelte fedtsyrer og kombinationer af fedtsyrer, som kan have en positiv effekt på vores sundhed. Denne kombination er dog ikke den vi finder i komælk. Gennem sit ph.d.-studium har Kristian Krag undersøgt mulighederne for på sigt at ændre på sammensætningen af fedtsyrer i komælk. Dette blev gjort ved at undersøge den genetiske indflydelse på de enkelte fedtsyrer.

Resultaterne fra studiet viste, at der er muligheder for, gennem både avl og ændringer i eksempelvis foder, at ændre på sammensætningen af fedtsyrer. Til evalueringen af den genetiske indflydelse, blev en ny metode anvendt. Denne metode, som kan anvendes på både mennesker, husdyr og vilde dyrearter, vil i fremtiden gøre det nemmere, at få ny viden omkring arveligheden af forskellige karakterer, som eksempelvis sygdomme eller forskellige mælkekomponenter.

I en anden del af studiet undersøgte Kristian Krag mulighederne for, at optimere på et eksisterende alternativ til målinger af forskellige komponenter i mælk. Metoden, som er baseret på infrarøde målinger, vil i fremtiden gøre det både nemmere og meget billigere, at indhente information omkring hvordan mælken er sammensat.

Samlet har resultaterne bidraget med endnu et skridt på vejen mod mere produktspecialiserede køer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Institut for Molekylær Biologi og Genetik, Faculty of Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 2. november 2012 kl. 10.00
Sted: Auditoriet, AU Foulum, Blichers Allé 20, 8830 Tjele
Afhandlingens titel: Quantitative Milk Genomics: Estimation of variance components and prediction of fatty acids in bovine milk
Kontaktinfo: Kristian Krag, e-mail: Kristian.Krag@agrsci.dk, tlf.: 28768417
Bedømmelsesudvalg:
Dr. Freddy Fikse, Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Sweden
Dr. Nicolas Gengler, Université de Liège, Belgium
Professor Just Jensen (formand), Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Hovedvejleder:
Ph.d. Bart Buitenhuis, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet 
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk.

Forsvaret er offentligt.
Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST, Ny Munkegade 120, bygning 1521, lokale 112, 8000 Aarhus C.