Aarhus Universitets segl

Ditlev E. Brodersen udnævnt blandt de første som Novo Nordisk Fonden Hallas-Møller Ascending Investigator

Som én af de første i landet modtager lektor Ditlev E. Brodersen ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik en Hallas Møller Ascending Investigator-bevilling som led i Novo Nordisk Fondens Forskningslederprogram. Bevillingen, der er på 10 mio. kr., giver Ditlev Brodersens forskningsgruppe mulighed for at udforske mikrobers forsvarsmekanismer de næste fem år. Projektet udføres ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.

Ditlev E. Brodersen har modtaget 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at studere hvordan mikroorganismer forsvarer sig selv. Forskningen vil have stor betydning for behandling af infektionssygdomme i fremtiden. Foto: Lars Kruse, AU-foto.

Mikroorganismer har en fundamental betydning for menneskets helbred og velbefindende. Bakterier i tarmen er essentielle for vores fordøjelsessystem og ernæring, mens mikrober i vores omgivende miljø konstant forsøger at angribe vores immunsystem i deres forsøg på at overleve. For at vinde denne kamp har mange mikroorganismer udviklet avancerede forsvarsmekanismer, der er vitale for deres overlevelse, herunder endo-toksiner og flere højt specialiserede enzymer, der sætter dem i stand til at overleve perioder med næringsmangel og udsættelse for varme eller antibiotika. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden vil Ditlev E. Brodersen adressere fundamentale spørgsmål omkring mikrobielt selvforsvar og overlevelse ved at undersøge både funktion, molekylære detaljer samt højereordens struktur af enzymer fra flere centrale reaktionsveje.

Forskningsprogrammet adresserer tre nøglemekanismer som mikroorganismer benytter for at forbedre deres chancer for at overleve: 1) Hvordan ekstraherer bakterier fosfor fra alternative kilder under sult? 2) Hvordan kontrolleres produktionen af det cellulære alarmonmolekyle, (p)ppGpp på molekylært niveau? og 3) Hvad er diversiteten blandt bakterielle toxin-antitoxinsystemer, hvordan aktiveres disse, og hvad er deres funktion, når de aktiveres? Ved at kombinere biokemi med de nyeste og mest avancerede metoder inden for cellebiologi og strukturel biologi vil forskningsprogrammet forbedre vores viden om de underliggende principper for mikrobiel overlevelse betydeligt og bibringe et fundament for udvikling af fremtidens anti-mikrobielle lægemidler. 

For mere information, se www.bioxray.au.dk/~deb


Om Hallas-Møller Ascending Investigator

Med Hallas-Møller Ascending Investigator ønsker Novo Nordisk Fonden at støtte og styrke excellente, yngre og midaldrende lektorer i Danmark indenfor biologi og basal biomedicin, hovedsageligt med fokus på sundhed og sygdom, men også indenfor naturvidenskab af generel betydning for vores opfattelse af den menneskelige organisme. Ansøgerne skal have deres egen forskningsgruppe og individuelle forskningsprofiler samt have ambition og potentiale til at opnå det højeste, internationale niveau indenfor deres felt.

Der uddeles årligt fire bevillinger på hver op til 10 mio. kr.


Mere information

Lektor Ditlev Egeskov Brodersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
deb@mbg.au.dk - Mobil: 21669001