Nyt forskningsprojekt skal afklare, hvordan vores celler adskiller godt og dårligt RNA
Professor Torben Heick Jensen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, har modtaget en Semper Ardens Advance-bevilling på 25 millioner kr fra Carlsbergfondet til at undersøge de molekylære processer, der nedbryder ikke-funktionelle og potentielt skadelige RNA-molekyler i cellekernen.
Vores celler producerer RNA-transkripter fra hele 80-90% af vores DNA, men kun en lille del af det producerede RNA er funktionelt. Det er derfor altafgørende at have en effektiv kvalitetskontrol, der sikrer, at kun funktionelt RNA forbliver intakt. Behovet for at sortere funktionelle fra ikke-funktionelle transkripter understreges af, at mutationer i proteinkomplekser, der regulerer RNA-omsætning, er stærkt forbundet med sygdom. Vi ved dog ikke så meget om, hvordan denne RNA-sortering foregår på det molekylære niveau. I det projekt støttet af Carlsbergfondet vil Torben og hans forskningsgruppe besvare det centrale spørgsmål: Hvilke molekylære egenskaber og mekanismer styrer sorteringen af såkaldt polyadenyleret RNA i eksport-kompetente RiboNukleorotein-partikler (RNP'er) frem for det RNA, der er bestemt til nukleær nedbrydning?
Torben Heick Jensen er begejstret over muligheden for at undersøge mekanismerne bag sortering af polyadenyleret RNA. "En meget stor mængde polyadenyleret RNA produceres konstant fra vores genom, men vi ved meget lidt om, hvordan 'dårlige' RNA'er sorteres fra 'gode'. Bevillingen fra Carlsbergfondet giver os nu en fantastisk mulighed for at forstå de RNA-proteinkomplekser, der afgør de enkelte RNA-molekylers skæbne i cellen.”
Læs hele meddelelsen fra Carlsbergfondet her:
https://www.carlsbergfondet.dk/det-har-vi-stoettet/cf24-0791/
For mere information, kontakt:
Prof. Torben Heick Jensen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
thj@mbg.au.dk