Aarhus Universitets segl

Professor Daan van Aalten modtager en Villum Investigator bevilling på 40 mio. kr.

Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke proteiner der bærer et bestemt sukkermolekyle, som af ukendte årsager er afgørende for udviklingen af dyreembryoner.

Professor Daan van Aalten (foto: Lisbeth Heilesen, AU)

Proteiner er molekylære maskiner, der udfører alle processer i levende organismers celler. For at tillade flercellede organismer, såsom dyr, at udvikle sig fra et enkelt befrugtet æg til fødslen, skal proteiner hurtigt reagere på signaler fra naboceller. Dette opnås ved, at små kemiske modifikationer af proteiner fungerer som tænd/sluk-kontakter.

Daan van Aaltens laboratorium arbejder på sådan en kontakt, i form af et sukker kaldet O-GlcNAc, som af ukendte årsager er helt afgørende for udviklingen af ​​dyreembryoner. Ved at bruge Villum Investigator-bevillingen vil han og hans forskningsgruppe undersøge, hvilke proteiner der bærer denne O-GlcNAc-kontakt, hvordan den påvirker proteinernes aktivitet, hvordan det fører til ændringer i kommunikationen mellem celler i et udviklende embryo, og hvordan proteiner udvælges til at bære denne modifikation.

Fra tidligere studier har Daan van Aalten og hans forskningsgruppe påvist, at patienter med intellektuelle handicap mangler denne modifikation, hvilket tyder på, at den er afgørende for korrekt udvikling af nervesystemet under graviditeten. Med den videre forskning håber forskningsgruppen at finde svar på ovennævnte spørgsmål og med tiden finde en behandling for denne gruppe patienter.

Om Villum Investigator bevillingen

Villum Investigator bevilling er en prestigefyldt forskningsbevilling på op til 40 mio. kr. i seks år, der tildeles fremragende forskere i Danmark af Villum Fonden. Bevillingen giver støtte til forskningsprojekter, der har potentiale til at yde væsentlige bidrag til naturvidenskab og teknologi. Der er hård konkurrence om at få denne bevilling, og udvælgelsesprocessen er skrap. Ansøgere skal have en stærk track record af forskningsekspertise og et veludviklet forskningsforslag, der viser deres forskningsmål, metoder og forventede resultater.

Om professor Daan van Aalten

Daan van Aalten kommer oprindeligt fra Holland, hvor han tog sin B.Sc. i kemi fra University of Nijmegen, efterfulgt af en ph.d. i biokemi/biocomputing ved University of Leeds. Efter arbejde som postdoc i strukturel biologi på Cold Spring Harbor Laboratory, på et EMBO Long Term Fellowship og University of Oulu, Finland, etablerede han sin gruppe ved University of Dundee med hjælp fra et Wellcome Trust Career Development og Lister Fellowship med et forskningsprojekt med fokus på området molekylær og cellulær glykobiologi.

Med en bevilling på 50 mio. kr. i form af et såkaldt Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden flyttede professor Daan van Aalten sin forskningsgruppe fra University of Dundee til Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, hvor han tiltrådte som professor den 1. juni 2022.

Mere information om Daan van Aaltens forskning

Den 17. april 2023 blev de nye Villum Investigators fejret ved en ceremoni i VILLUM Window Collection i Søborg med deltagelse af blandt andre uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

De elleve Investigators er udvalgt blandt 52 ansøgere efter en grundig evalueringsproces, hvor internationalt anerkendte forskere i VILLUM FONDENs arbejdsgruppe for teknisk og naturvidenskabelig forskning har udvalgt 22 ansøgere til uafhængig fagfællebedømmelse, interviews og efterfølgende godkendelse i fondens bestyrelse.

Se listen over de elleve forskere, der modtog en Villum Investigator bevilling i 2023.

Mere information

Professor Daan van Aalten
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
daan@mbg.au.dk