Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Regulering af RNA er afgørende for differentiering af stamceller

Forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet viser i et nyt studie, at for meget RNA i cellekernen kan have negative konsekvenser for afgørende regulator af stamcelle-differentiering.

15.11.2019 | Lisbeth Heilesen

Figur: Will Garland/AU

Under differentiering af stamceller specialiserer celler sig til hudceller, nerveceller, muskelceller, etc. Embryonale (foster-) stamceller kræver stram regulatorisk kontrol for at kunne vedblive med at være pluripotente, dvs i stand til at give ophav til hovedparten af de celletyper, der er tilstede i den færdige organisme, mens de stadig bevarer deres evne til at differentiere.

I forbindelse med denne regulering har forskere hovedsageligt forholdt sig til transskriptionelle (produktion af RNA fra cellernes arvemasse) og epigenetiske (mekanismer der styrer, hvordan vores DNA skal opføre sig og kan tænde og slukke for forskellige gener) modeller, mens post-transskriptionel regulering via nukleær RNA-nedbrydning har været et uudforsket område.

Dette er der nu rådet bod på, idet det Danske forskerteam har fundet, at et overskud af RNA i cellekernen forhindrer det transskriptionelle repressor kompleks ’Polycomb Repressor Complex 2 (PRC2)’ i at binde effektivt til DNA. Det medfører aktivering af PRC2-regulerede gener, hvilket forhindrer cellerne i at differentiere. Resultaterne sætter fokus på vigtigheden for celler i at kontrollere deres RNA-niveauer og demonstrerer samtidig en overraskende evne af RNA til at regulere DNA transskriptionsprocesser. Flere detaljer om forskningsresultaterne.

De sidste år har forskere fra Aarhus i samarbejde med Center for Stem Cell Biology (DanStem) i København undersøgt RNA-reguleringens rolle i stamcellebiologien. Støtten til projektet kommer fra Novo Nordisk Fonden og er givet til et samarbejdsprojekt mellem Torben Heick Jensen’s laboratorium ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet og Kristian Helin’s laboratorium ved Biotech Research and Innovation Center, København Universitet.

Læs mere om forskningen ved laboratoriet: Nyopdaget RNA nedbrydningsvej i menneskets cellekerner.


Resultaterne er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Cell Reports. 

A functional link between nuclear RNA decay and transcriptional control mediated by the Polycomb Repressive Complex 2” by William Garland, Itys Comet, Mengjun Wu, Aliaksandra Radzisheuskaya, Leonor Rib, Kristoffer Vitting-Seerup, Marta Lloret-Llinares, Albin Sandelin, Kristian Helin and Torben Heick Jensen. Cell Reports 29 (2019) pp. 1800-1811


Mere information

Postdoc Will Garland - garland@mbg.au.dk
Professor Torben Heick Jensen -  thj@mb.au.dk – 60202705 
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Forskning