New professor with focus on the immune system
Gregers Rom Andersen has been appointed professor of structural biology at the Department of Molecular Biology and Genetics at Aarhus University
This text will be translated into English shortly.
Den nyudnævnte professor forsker i, hvordan immunforsvaret fungerer. En bedre forståelse af mekanismerne bag immunforsvaret er et godt grundlag for fx at udvikle nye lægemidler. Gregers Rom Andersen har specialiseret sig i at undersøge proteiner fra det medfødte immunforsvar, som medvirker i at bekæmpe sygdomsfremkaldende mikroorganismer og som rydder op i kroppens egne beskadigede og døende celler. Nogle af proteinerne fungerer som enzymer, der spalter andre immun-proteiner, så mikrorganismen eller den beskadigede celle bliver ”mærket op” og skaffet bort af kroppen. Samtidigt bliver celler i både det medfødte og det tillærte immunsystem alarmeret ved hjælp af receptorer på vores celler. Gregers Rom Andersens forskning sigter mod at kortlægge hvordan disse trin foregår helt ned i atomare detaljer – viden der vil danne det bedst mulige grundlag for at udvikle nye potentielle lægemidler, som kan kontrollere vores immunsystem.
Gregers Rom Andersen er 45 år og uddannet ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet, hvorfra han fik sin ph.d. grad i 1995. Efter to års forskning i en fransk strukturbiologigruppe i Strasbourg, vendte han i 1997 tilbage til Aarhus Universitet, hvor han blev lektor ved Molekylærbiologisk Institut i 2002. Her var han i 2007-2009 ansvarlig for instituttets bachelor- og kandidatuddannelser, og fra 2006-2012 var han tillige formand for den danske nationalkomite for krystallografi. I 2009 modtog han det prestigefyldte fem-årige Hallas-Møller stipendium fra Novo-Nordisk fonden med henblik på at studere det medfødte immunforsvar.
Den nye professor benytter primært røntgenstråling til at bestemme den atomare struktur af immunsystemets proteiner. Først isolerer man proteinerne og får dem til at danne krystaller. Når de bagefter bliver beskudt med røntgenstråling, dannes der et såkaldt diffraktionsmønster, som registreres af en røntgenfølsom detektor. Herefter kan forskerne beregne, hvordan proteinerne ser ud inden i krystallen - men det betyder ikke nødvendigvis, at proteinerne ser ud på samme måde, når de befinder sig i vores væv. Derfor udfører Gregers Rom Andersen oftest biokemiske eller genetiske undersøgelser for at bekræfte resultaterne opnået med røntgenstråling, hvilket som regel foregår i samarbejde med andre forskere i både Danmark og udlandet.
Read more about Gregers Rom Andersen's research.
Contact information
Professor Gregers Rom Andersen
Department of Molecular Biology and Genetics
Aarhus University, Denmark
gra@mb.au.dk - +45 8715 5507