Aarhus University Seal

Poul Nissen og hans forskergruppe har tre artikler i samme nummer af Nature

Tre i ét hug - en verdenssensation! Poul Nissens forskningslaboratorium offentliggør ikke mindre end tre artikler i samme udgave af det prestigefylde tidsskrift Nature og rydder forsiden.

Centerleder, professor Poul Nissen

Forskere verden over drømmer om at få bare én artikel i Nature, da dette vel nok er verdens mest anerkendte og prestigefyldte tidsskrift for videnskab. Men professor Poul Nissen ved Molekylærbiologisk Institut, Aarhus Universitet, har nu opnået noget ingen anden i hele verden mindes at have opnået før nemlig at få optaget ikke mindre end tre artikler i samme udgave af Nature, der udkommer torsdag d. 13. december 2007. Post-doc J. Preben Morth fra samme laboratorium optræder ligeledes på alle tre artikler.

Resultat af et nationalt samarbejde

Poul Nissens forskergruppe har igennem flere år samarbejdet med forskere ved Institut for Fysiologi og Biofysik ved Aarhus Universitet og Institut for Plantebiologi ved Københavns Universitet først med støtte fra Forskningsrådene (SNF og SVF) med bl.a. et Ole Rømer Stipendium og med et Hallas-Møller stipendium fra Novo Nordisk Fonden og også støtte fra Carlsbergfondet og Lundbeckfonden til både stillinger, apparatur og udgifter til den daglige drift. Denne støtte er videreført af Danmarks Grundforskningscenter med oprettelsen af grundforskningscentret PUMPKIN (http://www.pumpkin.au.dk/), der har fået bevilget 51 mio. kr. de næste fem år til at studere de pumper, som er nødvendige for at opretholde livet i vore celler.

Med artiklerne i Nature beskriver forskerne strukturen og funktionen af disse pumper. Læs mere: Danske forskere rydder forsiden.

  • Disse artikler er et resultat af flere års samarbejde. Samtidig er det frugten af en særlig indsats i Danmark på dette område gennem årtier - vi har så at sige fat i noget af arvesølvet af dansk forskning, udtaler Poul Nissen.
  • Det har været meget vigtigt for vores forskning, at vi har fået støtte fra mange forskellige, både offentlige og private fonde. Uden deres støtte og tillid var vi aldrig nået så langt, fortsætter Poul Nissen.
  • At få optaget tre artikler i Nature - plus forsiden - er en meget stor international anerkendelse, som vil give genlyd over hele verden inden for vores yderst kompetetive forskningsområde. Det vil utvivlsomt gavne rekrutteringen af de bedste forskere til Danmark. Det viser også hvordan, vi kan markere os som de førende i verden - kodeordene er samarbejde, integritet og fokus, afslutter Poul Nissen.

National og international anerkendelse

Poul Nissen har ikke manglet hverken international eller national anerkendelse de seneste år. Sidste år modtog Poul Nissen sammen med en norsk forsker Anders Jahres medicinske pris for yngre forskere. Denne pris bliver blandt medicinere kaldet "den lille nobelpris" og er en af de mest prestigefyldte priser inden for medicinsk forskning i de nordiske lande.

Poul Nissen blev også sidste år valgt til medlem af den europæiske organisation EMBO (European Molecular Biology Organisation). Valget til EMBO er en international anerkendelse af Poul Nissens høje forskningsniveau inden for proteinkrystallografi.

Det har heller ikke skortet på national anerkendelse, idet Poul Nissen sidste år fik Hede Nielsen Prisen som en anerkendelse for sin forskning, og som kronen på værket blev han ligeledes sidste år udnævnt til professor i proteinkemi ved Molekylærbiologisk Institut på Aarhus Universitet

I år fik Poul Nissen i hård konkurrence med andre forskere fra hele landet bevilget godt 51 mio. kr. i støtte fra Danmarks Grundforskningsfond i fem år til at oprette et nyt interdisciplinært grundforskningscenter, PUMPKIN i samarbejde med danske og udenlandske forskere. 

 

Højtopløseligt billede af Poul Nissen 

Mere information

Professor Poul Nissen, tlf. 8942 5025, mobiltlf. 2899 2295, email pn@mb.au.dk

Websites: http://www.bioxray.dk/research_pn_uk.php, http://www.pumpkin.au.dk/