Aarhus Universitets segl

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier

Professor Daniel Otzen (iNANO, Aarhus Universitet) har modtaget en Distinguished Innovator Grant på 6 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Denne prestigefyldte bevilling skal finansiere ENCORE-projektet, som sigter mod at omdanne nylonaffald til nye nylonprodukter ved hjælp af bakterielle enzymer, hvilket reducerer behovet for materialer afledt af fossile brændstoffer. Projektet vil blive gennemført i tæt samarbejde med Dr. Alexander Sandahl fra Teknologisk Institut samt partnere fra Danmarks Tekniske Universitet og Porto Universitet.

Bjerge af nylonaffald fra fiskenet og tøj udgør en betydelig miljømæssig udfordring. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen ved iNANO, Aarhus Universitet, vil sammen med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto arbejde på at omdanne dette affald til nye produkter ved hjælp af bakterielle enzymer, hvilket reducerer behovet for fossile brændstoffer. Colourbox
Professor Daniel Otzen fra iNANO, Aarhus Universitet, leder ENCORE-projektet, som modtog en bevilling på 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden. Projektet sigter mod at omdanne nylonaffald til nye produkter ved hjælp af bakterielle enzymer, hvilket reducerer behovet for fossile brændstoffer. Foto: Helene Eriksen, AU

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden til at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

ENCORE-projektet skal tage fat på den kritiske miljøudfordring, som de millioner af tons nylonaffald, der hvert år genereres fra kilder som tøj og fiskenet, udgør. De nuværende genanvendelsesmetoder for nylon er ineffektive, hvilket fører til lave genanvendelsesprocenter på verdensplan. Men ENCORE-projektet foreslår en bæredygtig løsning ved at udnytte naturens egne værktøjer - enzymer - til at nedbryde nylon til genanvendelige materialer.

Projektets første fase går ud på at identificere bakterier, der er i stand til at nedbryde nylon. Bakterier producerer naturligt enzymer til at nedbryde miljømolekyler, hvilket gør dem til ideelle kandidater til denne opgave. Når egnede bakterier er fundet, vil projektet anvende en række avancerede teknikker for at forstå mekanismerne bag deres nylon-nedbrydende evner.

I den sidste fase vil disse enzymers effektivitet blive testet på ægte nylonaffald. Det endelige mål med ENCORE-projektet er at etablere en ny genanvendelsesproces med et betydeligt lavere CO2-fodaftryk sammenlignet med de nuværende metoder. Ved at udvikle et økoeffektivt lukket kredsløbssystem sigter projektet mod at omdanne nylonaffald til nye nylonprodukter, hvilket reducerer behovet for materialer, der stammer fra fossile brændstoffer.

Den innovative tilgang, som vil blive videreudviklet og testet af projektpartnerne, kan bane vejen for bæredygtig genanvendelse af nylon og markere et vigtigt skridt fremad i vores bestræbelser på at mindske plastforurening og fremme miljømæssig bæredygtighed.

Om projektets deltagere:

Prof. Daniel Otzen, iNANO, Aarhus Universitet

Prof. Daniel Otzen leder ENCORE-projektet på iNANO, Aarhus Universitet. Med omfattende erfaring i forskningskonsortier og tidligere arbejde hos Novozymes leder han også Novo Nordisk Fondens Challenge Grant Center EnZync. Otzen er aktiv i offentlig formidling om plastikgenbrug og fokuserer på tværfaglige tilgange til bæredygtighed. Han underviser i innovation og iværksætteri på AU.

Alexander Sandahl, Teknologisk Institut

Alexander Sandahl specialiserer sig i at udvikle nye genbrugsteknologier for plast og tekstiler på Teknologisk Institut. Med en baggrund i organisk kemi og bioteknologi samarbejder han tæt sammen med akademiske og industrielle partnere. Hans fokus omfatter nye genanvendelsesmetoder for termohærdere som polyuretan og polymerer som PET.

Prof. Jens Preben Morth, DTU

Prof. Jens Preben Morth ved DTU er ekspert i strukturbiologi og bidrager til lægemiddeldesign og enzymologi. Hans laboratorier er udstyret til højkapacitetskrystallisering og avanceret biofysisk karakterisering.

Prof. Maria João Ramos, Universitetet i Porto

Prof. Maria João Ramos og hendes team ved University of Porto fokuserer på molekylære strukturer og enzym-substrat interaktioner i ENCORE-projektet. De vil udvikle enzymmekanismer og robuste proteintekniske strategier for at forbedre nylonase-aktiviteten.

For mere information, kontakt venligst:

Professor Daniel Otzen
Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Aarhus Universitet
Email: dao@inano.au.dk