Aarhus Universitets segl

Gentænkning af hvordan kolesterol optages i celler

Kolesterol er mest kendt i forbindelse med hjertekarsygdomme, men kolesterol er også vital for mange fundamentale processer i kroppen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet i et internationalt samarbejde fremlagt en helt ny, banebrydende model for optaget og inkorporationen af kolesterol ind i celler, med stor betydning for vores forståelse af denne vigtige proces.

Forskere fra Aarhus Universitet har gennem et internationalt samarbejde fremlagt en helt ny, banebrydende model for optaget og inkorporationen af kolesterol ind i celler. Figur: Bjørn Panyella Pedersen/AU.

De fleste har hørt om ”kolesteroltal” og farerne ved forhøjet kolesterol i blodet, som er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme. Men ud over de sundhedsskadelige bivirkninger ved forhøjet kolesterol, er kolesterol en essentiel bestanddel af alle celler og fundamental for en lang række af kroppens vigtige funktioner. F.eks. bliver hormoner som østrogen og testosteron lavet ud fra kolesterol.

Man har i lang tid vidst, at kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet som en partikel bestående af fedt og protein. I kroppens celler bliver disse partikler nedbrudt og kolesterol frigives og indgår som en del af cellen. Selv om denne proces er essentiel, ikke bare for mennesker, men for alle dyr og planter, ved man overraskende lidt om, hvordan kolesterol faktisk inkorporeres i cellerne efter nedbrydningen af partiklerne.

De seneste år er interessen for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, og ikke mindst hvordan denne proces reguleres, vokset kraftigt. Det skyldes bl.a. blockbuster lægemidler som Zetia, der regulerer kolesteroloptag fra mad i tarmene, som har vist, at der er et kæmpe farmaceutisk potentiale i at kunne regulere denne proces. Derudover er det også blevet påvist, at mange virus, som f.eks. Ebola, bruger den samme proces til at inficere celler med. 

Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet og Leeds Universitet gennem de sidste fem år brugt biofysiske og strukturbiologiske metoder til at undersøge, hvordan kolesterol inkorporeres i celler. Resultaterne har ledt til en banebrydende indsigt i processen og til en ny model for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, som bryder fundamentalt med den tidligere forståelse.

Resultaterne er netop offentliggjort i det verdensførende tidsskrift Cell.

Structural insight into eukaryotic sterol transport through Niemann-Pick type C proteins”

Mikael B. L. Winkler, Rune T. Kidmose, Maria Szomek, Katja Thaysen, Shaun Rawson, Stephen P. Muench, Daniel Wüstner, Bjørn Panyella Pedersen.

Cell (2019), https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.08.038


Mere information

Lektor Bjørn Panyella Pedersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
bpp@mbg.au.dk – 2972 3499