Aarhus Universitets segl

Hvordan styrer membranløse organeller fosfataser?

Magnus Kjærgaard har modtaget 5 millioner kroner fra Carlsbergfondets Semper Ardens-program til at studere reguleringen af membran-løse organeller. At forstå hvordan celler kontrollerer sådanne organeller er nøglen til at forstå livets molekylære processer, men også for at forstå en helt ny type sygdomsmekanismer, hvor denne samling er forstyrret.

banner
Magnus Kjærgaard

Celler er opdelt i rum kaldet organeller, som tillader hvert rum at have en specialiseret funktion. Nogle af disse organeller har ikke en udvendig "væg" og er kendt som "membranløse organeller". Disse organeller samles spontant fra cellens makromolekyler, hvilket giver dem mulighed for at dukke op, når det er nødvendigt, for så at forsvinde igen senere. Magnus Kjærgaard og hans forskningsgruppe vil undersøge en mekanisme, hvorved sådanne organeller dannes og opløses alt efter cellens behov.

Biologiske makromolekyler såsom proteiner, RNA og DNA fungerer ikke kun som individer. Nogle af deres egenskaber er under udvikling og opstår først, når deres antal krydser en vis tærskel. Et godt eksempel på dette er dannelsen af membranløse organeller, hvilket sandsynligvis er en almindelig mekanisme til at kontrollere biokemiske processer.

Magnus Kjærgaard og hans gruppe vil bruge biokemiske metoder til at undersøge, hvordan en type enzym – fosfataser – virker inde i membranløse organeller. De vil bruge syntetiske organeller, hvor de kan kontrollere deres arkitektur, hvilket skulle gøre muligt at nå generelle konklusioner, der gælder for mange forskellige fosfataser og typer af membranløse organeller.

Mere information

Lektor Magnus Kjærgaarad
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
magnus@mbg.au.dk

 

Artiklen er baseret på en nyhedsartikel fra Carlsbergfondet