Aarhus Universitets segl

Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

Et forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme (figur: Pavel Kudrin)

Tænk på stressgranuler som sikre tilflugtssteder, som celler bygger, når tingene bliver svære. Mens forskerne kendte til disse tilflugtssteder, var de ikke klar over, hvordan specifikke genetiske instruktioner finder vej ind i disse stressgranuler. Undersøgelsen afslører, at ac4C spiller en nøglerolle ved at tagge specifikke genetiske instruktioner, så de kan opbevares sikkert i disse stressgranuler og fungere som et beskyttende skjold i stressede perioder.

Undersøgelsen udforskede også den bredere virkning af disse genetiske ændringer under stress. Det viste sig, at ac4C-modifikationen, der er kendt for sin rolle i at kontrollere genetiske instruktioner, var rigeligt til stede i stressgranuler, især når cellerne oplevede oxidativ stress. Denne opdagelse tyder på, at ac4C-modifikationen hjælper med at koordinere cellens stressrespons og sikrer, at de rigtige genetiske instruktioner beskyttes, når cellen er under pres.

Disse fund øger ikke kun vores forståelse af, hvordan celler håndterer stress, men åbner også op for nye muligheder for at forstå sygdomme. Stress og genetiske modifikationer er forbundet med forskellige sundhedstilstande, og denne undersøgelse kan bane vejen for udvikling af nye behandlinger, der er målrettet disse cellulære processer.

Projektet blev ledet af Ulf A.V. Øroms laboratorium ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, og undersøgelsen involverede samarbejde med forskere fra Tartu Universitet, Norges Tekniske Universitet og Max Planck Institute for Molecular Genetics i Berlin.

For flere detaljer om forskningsresultaterne, se den engelske version af denne nyhedsartikel:

https://mbg.au.dk/en/news-and-events/news-item/artikel/new-discovery-shows-how-cells-defend-themselves-during-stressful-situations


SUPPLERENDE OPLYSNINGER

Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger:

Studietype:

Eksperiment

Ekstern finansiering:

Lundbeckfonden, Novo Nordisk fonden, Carlsbergfondet

Interessekonflikt:

Ingen

Link til den videnskabelige artikel:

N4-acetylcytidine (ac4C) promotes mRNA localization to stress granules

Pavel Kudrin, Ankita Singh, David Meierhofer, Anna Kuśnierczyk, Ulf Andersson Vang Ørom

Department of Molecular Biology and Genetics, Aarhus University, Denmark;
Institute of Biomedicine and Translational Medicine, University of Tartu, Estonia;
Department of Biomedicine, Aarhus University, Denmark;
Max Planck Institute for Molecular Genetics, Berlin, Germany;
Proteomics and Modomics Experimental Core (PROMEC), Department of Clinical and Molecular Medicine, Norwegian University of Science and Technology and the Central Norway Regional Health Authority, Trondheim, Norway.

EMBO reports: https://www.embopress.org/doi/full/10.1038/s44319-024-00098-6

Mere information:

Ulf Andersson Vang Ørom
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
E-mail: ulf.orom@mbg.au.dk – Mobil: +45 2228 8766