Nyt spin-out udvikler universel proteinteknologi, der kan mindske bivirkninger ved kræftbehandling
Troya Therapeutics er et nyligt etableret spin-out udsprunget af forskning fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik. Virksomheden fokuserer på at mindske bivirkningerne ved kræftbehandling gennem immunterapi, med det formål at forbedre eksisterende behandlingsmetoder og åbne muligheder for nye lægemidler. Teknologien har potentiale til at blive anvendt i forbindelse med forskellige behandlingsformer, og de kommende år skal der rejses finansiering, så forskningen kan modnes yderligere.
“Forestil dig, at du er i behandling mod lungekræft. Du vil typisk få medicin, som påvirker hele din krop. Ikke blot tumorvæven, der er syg – men også det sunde væv. Det kan være et problem, hvis medicinen har en skadelig indvirkning på det raske væv. Så får du bivirkninger som i alvorlige tilfælde kan sætte et stop for behandlingen. Vores teknologi kan potentielt målrette medicinens virkning til den del af din krop, der er syg,” sådan siger Seandean Lykke Harwood, postdoc ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) ved Aarhus Universitet, co-founder og direktør i Troya Terapeutisk.
Idéen, der har ledt til Troya Therapeutics stiftelse, skete i 2018 da Seandean Lykke Harwood som erhvervs PhD under vejledning af professor Jan J. Enghild på MBG, arbejdede med analyse af proteiner i blod. Det skulle dog tage to år, før idéen blev til virkelighed, men allerede tidligt begyndte de to forskere at tale om anvendelsesmuligheder. Seandean Lykke Harwood fortæller:
“Vi havde indikationer på, at vi stod med en såkaldt platform teknologi, hvilket betyder at vores metode kan anvendes på tværs af forskellige sygdomme og terapeutiske områder. Det gjorde tingene endnu mere spændende, fordi anvendelsesmulighederne er mange.”
Derefter skete indberetningen til Aarhus Universitets Tech Transfer Office (TTO) – der i dag går under navnet Kommercialisering og IP, og har til huse i The Kitchen. De undersøgte patenterbarheden og det kommercielle potentiale – og de to forskeres anelser blev bekræftet: de havde fat i noget.
Kommercialisering og stiftelse af virksomhed
Processen omkring patenteringen blev sat i gang med hjælp fra TTO og patentadvokaterne hos Plougmann Vingtoft. Og selvom kommercialisering ikke ligger lige til højrebenet for en – som Seandean Lykke Harwood selv beskriver det: “Meget nørdet proteinforsker, der bare elsker at være kreativ med proteiner” - så gik processen smertefrit. Faktisk er potentialet så stort, at der blev oprettet i et spin-out i sommeren 2023. Seandean Lykke Harwood fortæller:
“TTO var en super god sparringspartner for os igennem forløbet – og kom med afgørende justeringer undervejs. Selvfølgelig er processen omkring at stifte virksomhed lidt nervepirrende, fordi det er noget helt nyt. Men samtidig føler jeg, at det arbejde jeg udfører i mit daglige virke med grundforskning, går hånd i hånd med aktiviteterne i Troya Therapeutics. De komplimenterer hinanden.”
Funding og fremtiden
Ingen forskning - eller spin-out - uden funding. Indtil nu har forskningen bag Troya Therapeutics været drevet på baggrund af 1 million kroner hentet fra Novo Nordisk Foundation Pioneer Innovator Grant samt 3 millioner i støtte fra Kræftens Bekæmpelse. De millioner er selvfølgelig kun toppen af det økonomiske isbjerg, der skal til, hvis Troya Therapeutics skal realisere sit fulde potentiale og resultere i et produkt, der kan hjælpe patienter. Seandean Lykke Harwood:
“Når vores metode skal modnes og testes yderligere, vil det selvsagt kræve mere funding. Netop nu er vi på udkig efter den sygdom og behandlingsmåde, hvor vi tror at vi kan gøre den største forskel med vores teknologi. Derefter skal vi finansiere de prækliniske forsøg der skal til, for at undersøge om vi har valgt rigtigt.”
Udover professor Jan Enghild og Seandean Lykke Harwood har spin-outet også medstifter med kommerciel knowhow, nemlig entreprenøren Ulrik B. Nielsen, som er bosat i Boston og har vidstrakt erfaring indenfor opbygning af biotekselskaber.