Aarhus Universitets segl

Nyt tværfagligt konsortium ved AU vil undersøge membranfrie organeller

Magnus Kjærgaard er med i et nyt konsortium, BOUNDLESS, ledet af Frans Mulder og finansieret af det tværfaglige synergiprogram fra Novo Nordisk Fonden. Med bevillingen på 14,4 mio. kr. vil konsortiet undersøge, hvordan membranfrie organeller styrer vigtige biologiske processer.

Konsortiet, BOUNDLESS, har modtaget 14,4 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Konsortiet består af Frans Mulder, Lene N. Nejsum og Magnus Kjærgaard fra Aarhus Universitet samt Siewert Jan Marrink fra University of Groningen (NL). (Fotos: private)

Celler er opdelt i rum, der er specialiserede til forskellige funktioner, ligesom de forskellige rum i et hus. Mange cellerum er adskilt af membraner som udgør en fysisk grænse. Imidlertid bruger biologien også rum uden membran-“vægge”, såkaldte membranfri organeller.

For nylig er det blevet opdaget, at dette sker i langt større omfang, end vi vidste. Sådanne organeller dannes, når makromolekyler samler sig i dråber, som oliedråber i en vinaigrette. Disse dråber af makromolekyler kan booste eller slukke biokemiske reaktioner. De kan kontrollere diffusionen af membranbundne vesikler og fungerer derfor som afbryder/kontakt i signalveje i vores celler. Makromolekylerne i dråberne er ustrukturerede, hvilket kan være årsagen til, at man ved relativt lidt om, hvordan deres funktion styres i cellerne. 

Vil studere, hvordan membranfri organeller styrer vigtige biologiske processer

Konsortiet, BOUNDLESS, bestående af lektor Frans Mulder, iNANO og Institut for Kemi, lektor Lene N. Nejsum, Institut for Klinisk Medicin og lektor Magnus Kjærgaard, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, fra Aarhus Universitet samt professor Siewert Jan Marrink fra Groningen Universitet (NL) har modtaget 14,4 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden gennem det tværfaglige synergiprogram.

Mulder og forskningsgruppen vil undersøge, hvordan membranfri organeller styrer to vigtige biologiske processer: signalering med kinaser og transport af vesikler. Disse processer er afgørende for vores krops evne til at tilpasse sig stimuli, og deres dysfunktion fører til mange menneskelige lidelser. De vil kombinere tilgange hentet fra fysik, kemi, molekylær- og cellebiologi til at forklare, hvordan organeller styrer signalering, der regulerer kroppens vandbalance.

Det vil bane vejen for nye klasser af lægemidler, der regulerer adskillelsen af proteiner, hvis vi får en bedre forståelse for hvordan disse processer påvirkes af de membranfri organeller. Det vil også have stor betydning for anvendelsen af membranfri organeller i bioteknologi hvis man får et større kendskab til hvordan de membranfrie organeller påvirker enzymer.

  • Projekt navn: BOUNDLESS Signalering i membranfri organeller: En ny fase i cellulær biologi
  • Projektperiode: 1. april 2021 - 30. september 2024

Novo Nordisk Fonden- tværfagligt synergiprogram

Med det tværfaglige synergiprogram søger Novo Nordisk Fonden at støtte forskningsprojekter på tværs af discipliner, organisationer og nationale grænser for at løse nye tværfaglige udfordringer i forhold til dondens centrale videnskabelige områder.

Forskningsprogrammets mål er at:

  • forfølge kreative og nye, high risk/high gain, tværfaglige forskningsideer
  • give langsigtet støtte til sådanne nye tværfaglige forskningsideer
  • stimulere en voksende tværfaglig forskningskultur, der spænder over videnskabelige discipliner og teknikker
  • nedbryde eller overvinde de barrierer, der findes mellem de forskellige discipliner
  • styrke og internationalisere dansk forskning

Du kan læse mere om programmet her.


Mere information

Lektor Professor Frans Mulder
Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Institut for Kemi, Aarhus Universitet
fmulder@chem.au.dk

Lektor Magnus Kjærgaard
Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE
Aarhus Universitet
magnus@mbg.au.dk