Startskud for fremtidens multifunktionelle medicin
Potentialet er enormt for den forskning, som Center for Multifunctional Biomolecular Drug Design (CEMBID) på Aarhus Universitet nu tager fat på. Målet er at skabe en ny generation af lægemidler, som kan bruges til at diagnosticere og behandle kræft og åreforkalkning – som tilsammen udgør to tredjedele af dødsårsagerne globalt.
Startskuddet lød officielt ved åbningsceremonien hos iNANO i dag, mandag den 19. marts, men reelt har forskningen været i gang længe – uden at man kan tale om tyvstart.
Ideen om at udvikle multifunktionel medicin i form af biomolekyler, der kan samles som moduler og tilpasses til den enkelte patient, er et resultat af mange års grundforskning inden for flere forskellige discipliner.
Ideen bakkes op med 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme.
”Emnet har et enormt potentiale til at udnytte biologiens kraft for at nytænke og udvikle videnskabelige og ingeniørmæssige løsninger på en bred vifte af problemer og udfordringer,” sagde Jens Peter Holst Lauritsen fra Novo Nordisk Fonden, da han forklarede, hvorfor fonden har valgt at støtte CEMBID.
Dekanen for Science and Technology på Aarhus Universitet, Niels Chr. Nielsen, understreger, at nanomedicin er strategiske fokuser hos iNANO, og han forventer, at CEMBID vil ekspandere disse aktiviteter kraftigt i de kommende år.
”Der ligger store ambitioner bag, men jeg kender vore tre forskere i centrets ledelse meget godt, og jeg er sikker på, at de sammen med deres dygtige kolleger i Bruxelles vil opfylde de ambitiøse mål,” sagde Niels Chr. Nielsen.
CEMBID ledes af professor Kurt V. Gothelf, hvis felt er organisk kemi, biokonjugation og DNA nanoteknologi, professor Jørgen Kjems med ekspertise i nukleinsyre nanoteknologi og drug delivery samt lektor Ken Howard med ekspertise i drug delivery og farmakokinetik. Fra Bruxelles deltager professor Tony LaHoutte fra Vrije Universiteit med sin store erfaring med kliniske undersøgelser af biokonjugater.