Stor millionbevilling går til at udvikle en metode til at spore tuberkulose via spyt
Forskere fra både Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Guinea-Bissau samarbejder med VPCIR Biosciences om udviklingen af en nyskabende metode til at diagnosticere tuberkulose via spyt. Dette banebrydende projekt har modtaget en bevilling på 24,8 mio. kr. fra Innovationsfonden.
Tuberkulose er den infektionssygdom, udløst af en enkelt bakterie, der slår flest mennesker ihjel på verdensplan. Cirka 10 mio. mennesker får hvert år konstateret tuberkulose, og heraf dør ca. 1,5 mio. af sygdommen. Omkring 3 mio. af disse er estimeret til aldrig at få stillet diagnosen, fordi de nuværende diagnostiske metoder enten er for dyre eller utilgængelige. Det vil forskergruppen gerne lave om på.
Med bevillingen fra Innovationsfondens Grand Solutions-program vil forskerne udvikle og afprøve en metode, der ved test af spyt kan afklare, om en patient har tuberkulose. I første omgang skal metoden afprøves i Guinea-Bissau i Vestafrika.
Projektet er et samarbejde mellem Christian Wejse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Birgitta Knudsen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet og flere internationale forskere fra bl.a. Guinea-Bissau samt firmaet VPCIR Biosciences ApS.
”Vi vil ikke bare påvise tuberkulose i spyt men udvikle en helt ny testmetode, der kan udføres tæt på patienten uden behov for dyrt udstyr eller et avanceret laboratorium. Projektet kan få stor betydning for en gruppe patienter, der i dag slet ikke får stillet tuberkulosediagnosen eller får den stillet alt for sent – det gælder f.eks. patienter i lavindkomstlande, socialt udsatte og migranter,” siger Christian Wejse.
"Efter mange års grundforskning har vi udviklet en ny testmetode, der bruger en særlig markør til at finde tuberkulosebakterien i kliniske prøver. Det er en simpel teknologi, men den er meget følsom. Med bevillingen fra Innovationsfondens Grand Solution program ser vi frem til at færdigudvikle testmetoden samt få den afprøvet på et stort antal patienter i Vestafrika,” udtaler Birgitta Knudsen.
"Det er afgørende, at testen er økonomisk overkommelig for sundhedsvæsenerne i lavindkomstlande og opfylder WHO's forskellige krav til sådanne tests. På trods af disse udfordringer ser vi betydelige kommercielle muligheder i denne udvikling. Dette skyldes det store antal patienter, som denne test vil kunne gavne. ”Mange bække små, giver en stor å” udtaler CEO Jørgen Schøller fra VPCIR Biosystems.
Innovationsfonden
Innovationsfonden investerer i iværksættere, forskere og virksomheder, der skaber værdi for Danmark og nye løsninger på samfundets største udfordringer. Fonden understøtter udviklingen af ny viden og teknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.
Kontakt
Professor og overlæge Christian Wejse
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Infektionssygdomme
Mobil: 51 94 45 19 - wejse@clin.au.dk
Lektor Birgitta R. Knudsen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
Mobil: 6020 2673 - brk@mbg.au.dk
Administrerende direktør Jørgen Schøller
VPCIR Bioscience ApS
js@vpcir.com