Aarhus Universitets segl

Tinna V. Stevnsner

DNA-reparation og aldring

Gruppens forskning fokuserer primært på at opnå bedre indsigt i forholdet mellem genomisk ustabilitet, DNA-reparationsmekanismer og aldringsprocessen i pattedyr. Vi er især interesseret i at forstå betydningen af mitokondrier og opretholdelse af det mitokondriske genom i aldringsprocessen.

Vore celler er konstant udsat for eksogene og endogene DNA-beskadigende stoffer. De eksogene årsager til beskadigelse af DNA’et omfatter fx ultraviolet stråling fra solen og kemiske stoffer i miljøet. De endogene årsager indbefatter fx reaktive oxygenarter (ROS), som hovedsageligt produceres som del af den mitokondrielle oxidative fosforyleringsproces.

Hvis det beskadigede DNA ikke fjernes effektivt, kan dette være ødelæggende for normal cellefysiologi, hvilket kan føre til mutationer og/eller celledød. For at forhindre kromosomal ustabilitet og for at opretholde cellulær balance (homeostase) har naturen udviklet en række mekanismer som kan håndtere endogent og eksogent stress. DNA-reparation er således en meget vigtig mekanisme for vedligeholdelse af genomisk integritet. Nogle DNA-skader undslipper dog reparationsmekanismerne, og derfor ophobes forskellige typer DNA-skader og –mutationer med alderen. Denne ophobning af DNA-skader menes at spille en afgørende rolle for aldringsprocessen, men mange åbne spørgsmål mangler at blive besvaret i forhold til hvordan disse komplicerede mekanismer fungerer og påvirker vores sundhed.

Projekter

I vore forskningsprojekter bruger vi forskellige aldringsmodelsystemer såsom cellelinjer fra patienter, der lider af førtidige aldringssyndromer, samt genmodificerede mus i forskellige aldre.

Vi bruger avancerede teknologier til at studere molekylærbiologien og metabolismen af mitokondrier i væv og cellelinjer fra mennesker og mus, og vi udfører biokemisk analyse af proteiner, der menes at have betydning for vedligeholdelse af genomet.

Vi undersøger også, om der kunne være en sammenhæng mellem DNA-reparationskapaciteten og sund aldring ved at analysere DNA reparationsaktivitet i lymfocytter isoleret fra blodprøver fra unge og gamle mennesker.