Aarhus Universitets segl

Forskning i medierne

Nye forskningsresultater

Strukturen af en utro følgesvend

Danske forskere har bestemt den tredimensionelle struktur af enzymet kaldet PAPP-A. Resultaterne åbner mulighed for at forstå den grundlæggende biologi, der regulerer højdevækst af hvirveldyr – og i den sidste ende også mennesker. De samme mekanismer er også involveret i mange aldersrelaterede sygdomme, og derfor er forskningen et vigtigt skridt i retning af udviklingen af nye lægemidler.

Zebrafisken er et vigtigt forsøgsdyr

Mennesker og zebrafisk har mere til fælles, end man lige skulle tro. Derfor bruges zebrafisk i stigende grad til blandt andet at undersøge funktionen af gener, til at lave dyremodeller for menneskets sygdomme og til at udvikle ny medicin til mennesker.

Protein fundet som årsag til lille vækst

Proteinet stanniocalcin-2 har en stor betydning for cellers vækst, og et forskerhold har nu fundet ud af, hvordan det virker. Dette kan få betydning for at forstå væksten af fx kræftceller.

Læs artiklen.

Fra gravide kvinder til zebrafisk

Proteinet PAPP-A sættes normalt i forbindelse med gravide kvinder, hvor koncentrationen i blodet er nedsat, hvis kvinden bærer et barn med Downs syndrom. Men selvom måling af PAPP-A tidligt i svangerskabet finder udbredt diagnostisk anvendelse, er der store mangler i vores viden om PAPP-A. Ved at bruge zebrafisk som modelorganisme har danske forskere nu fundet en hidtil ukendt funktion af PAPP-A, der regulerer den allertidligste fosterudvikling.

Læs artiklen.