Aarhus Universitets segl

Priser

Uddeling af priser ved MBG's årsmøde 31. maj 2024

Ved Institut for Molekylærbiologi og Genetiks årsmøde blev der i 2024 uddelt priser til årets forelæsere, årets studenterunderviser, Kjeld Marcker ph.d.-priser og posterpris.

Undervisningspriser

Magdalena Pyrz blev kåret som Best Lecturer of the Year, og Kenneth Green blev kåret som Best Student Teacher.

Begrundelser:

Magdalena:

Magdalena giver ikke kun fremragende forelæsninger, men viser også en stor passion for de studerendes velfærd på instituttet, både i og uden for klasselokalerne og laboratorierne. Ingen gør mere for både det fysiske og sociale miljø for de studerende på instituttet end Magdalena, og derfor er hun årets underviser.

Kenneth:

Kenneth har været den bedste instruktor på grund af sin utrolige energi og entusiasme. Han formår at holde de studerende engagerede og motiverede gennem sin livlige undervisningsstil. Hans entusiasme smitter af og gør hver lektion spændende og inspirerende. Kenneths energi har virkelig gjort en forskel i læringsoplevelsen, og de studerende føler sig heldige at have haft ham som instruktor.

Forestil dig, at immunologiklasser bliver forvandlet til en sej verden af superhelte, hver med deres specielle våben mod forskellige fjender, lyder det ikke spændende? Ikke desto mindre er det stort set sådan, det har været at gå til timer med Kenneth. Han er en fantastisk underviser, der finder en god balance mellem at forklare nogle af de sværeste dele af pensum på en virkelig god og fortællende måde og samtidig inviterer klassen til en åben diskussion om forskellige arbejder inden for området lige nu. Der er altid plads til spørgsmål og spekulationer, men aldrig nok tid til at afslutte den gode fortælling.

Kjeld Marcker PhD Prize

MBG Ph.d.-programudvalget etablerede i 2019 en Kjeld Marcker PhD Prize, som er opkaldt til ære for Kjeld Marcker, en af instituttets grundlæggende professorer.

Prisen gives til exceptionelle ph.d.-studerende, som har forsvaret deres ph.d. det sidste år. Der er ikke et fast antal priser pr. år, men kun virkelig fremragende kandidater vil blive overvejet.

VIP-medlemmerne af Ph.d.-programudvalget vurderer de nominerede kandidater ud fra deres samlede præstation. Alle aktiviteter under ph.d.-studiet overvejes, men videnskabelig succes vægtes stærkt. Indlysende aspekter er publikationer, selvstændighed og initiativ i det videnskabelige arbejde, populærvidenskabelige aktiviteter, men også andre aktiviteter inden for instituttet eller universitetet.

Selvnomination er ikke mulig, men alle, inklusive ph.d.-studerende, er velkomne til at foreslå kandidater til MBG-programudvalget.

I år modtog to personer Kjeld Marcker-prisen:

  • Josefine Lorentzen
  • Henriette Rübsam

Ph.d.-prismodtagere

Josefine Lorentzen beskrives som altid positiv og konstruktiv. Venlig, imødekommende, betænksom og omtænksom er hun kendt for at være en fantastisk holdspiller og for at hjælpe kolleger, også dem uden for hendes forskningsgruppe.

Josefine deltager aktivt i videnskabelige diskussioner med stor viden og energi og har været daglig vejleder for BSc-, MSc- og andre ph.d.-studerende. Hendes vejledning er kendetegnet ved stort engagement og motivation med et stærkt fokus ikke kun på de videnskabelige eksperimenter, men også på at hjælpe studerende med at tænke kritisk, søge ny viden og aldrig stoppe med at stille spørgsmål.

Under sin ph.d. udviklede Josefine et unikt ligand-tethering system baseret på indsættelse af liganden i løkken af et antistof for at muliggøre strukturelle studier af ectodomen af en integrinreceptor. Hun optimerede derefter denne prøve til elektron cryo-mikroskopi, hvilket involverede et langvarigt udvekslingsophold på EMBL i Hamborg. Efter 1,5 års omhyggelig og møjsommelig prøveoptimering lykkedes det endelig Josefine at opnå et højtopløseligt datasæt, der gjorde det muligt at beskrive strukturen af det unikke receptor-ligand-kompleks på atomart niveau. De imponerende resultater er endnu ikke offentliggjort, men har allerede resulteret i ikke mindre end to postdoc-stipendier for at fortsætte arbejdet. Josefine har aktivt formidlet sit ph.d.-arbejde på internationale konferencer og vundet en pris for bedste præsentation.

Henriette Rübsam beskrives som ikke kun en af de bedste ph.d.-studerende fra instituttet, men også som en varm og hjælpsom personlighed. Hun er altid villig til at hjælpe medstuderende og kolleger.

Henriettes ph.d.-arbejde involverede flere nye metodologiske udviklinger, herunder brugen af lama-afledte antistoffer til at vise, at vigtige receptorer på overfladen af planteceller danner et kompleks, der kan aktivere rodknoldes organogenese. Hun identificerede også yderligere receptorer fra vigtige afgrøder, der kan aktivere den samme proces, hvilket øger håbet om, at kvælstoffiksering en dag kan blive ingeniørmæssigt integreret i kornafgrøder. Henriettes ph.d.-arbejde blev publiceret i Science i 2023 med hende som førsteforfatter. I forbindelse med denne publikation har hun holdt adskillige foredrag, blandt andet ved MBG Annual Meeting.

Henriette har også været aktiv i medierne og deltaget i AU's 3-minute thesis for at præsentere projektet og formidle resultaterne til et bredere publikum. Endelig har hun været et aktivt medlem af MBG PhD-foreningen, hjulpet med at organisere den årlige ph.d.-konference og tjent som valgt medlem af GSNS ph.d.- og trivselsudvalgene.

Poster-pris

MBG's postdoc-forening stod for udvælgelsen af den bedste poster til poster-prisen, og i år blev den givet til:

Bjarke Meyer Pedersen