Aarhus Universitets segl

Forskning i medierne

Cirkulært RNA-molekyle ansamler et proteinkompleks og kontrollerer nervecelleudvikling

Under en screening af de såkaldte cirkulære RNA-molekyler har danske forskere identificeret et cirkulært RNA, der overraskende bremser dannelsen af nerveceller. Opdagelserne bidrager til forståelsen af de mekanismer, der styrer nervecellers udvikling med potentiel betydning for neurodegenerative sygdomme.

Afsløring af mekanisme bag fundamentale stress-regulerede cellulære processer

Danske og canadiske forskere har sammen afdækket vigtige molekylære detaljer omkring reguleringen af cellens biosyntese-maskineri under cellulært stress. Den nye viden kan have betydning for cancerbehandling, da de implicerede faktorer blandt andet kontrollerer cellens vækst og evne til at dele sig.

Læs mere.

Ny viden om muskelsvind

Forskere ved Aarhus Universitet har afsløret en hidtil ukendt funktion af et cellulært enzym, der kan opløse toksiske aggregater i celler fra patienter med muskelsvind.

Læs mere om forskningsresultaterne.

Opdagelse af en ny RNA nedbrydningsreaktionsvej hos mennesker

Et forskningssamarbejde mellem danske og polske forskere har resulteret i opdagelsen af en ny molekylær reaktionsvej, som regulerer genekspression i cytoplasmaet af den menneskelige celle. Opdagelsen kan få betydning for forståelsen af menneskelige sygdomme såsom Perlman-syndromet og Wilms tumor.

Læs nyhedsartiklen.

Ny viden om cellers stressrespons

En forsker ved Aarhus Universitet har sammen med en amerikansk forsker afdækket, hvordan et specifikt netværk af cellens "budbringer-molekyler" hæmmes samtidigt i cellen under cellulært stress. Disse resultater bidrager til forståelsen af, hvordan cellen regulerer netværk af gener under cellulært stress og kan på længere sigt bidrage til forståelsen af sygdomme, hvor denne type regulering ikke fungerer korrekt.

Læs mere om forskningsresultaterne.