Aarhus Universitets segl

Forskning i medierne

Nye forskningsresultater

Forskere afdækker strukturen af et kompleks, der er afgørende for dannelsen af cilier

Fejl i cellens fimrehår – også kaldet cilier – er årsag til mange forskellige sygdomme. Der er derfor stor fokus på at få kortlagt funktionen af cilier, så man kan udvikle medicin imod disse sygdomme. Et forskerhold har nu taget endnu et skridt hen imod dette, idet de har afdækket strukturen af det såkaldte IFT-B kompleks, der er afgørende for dannelsen af cilieorganeller.

Transport af molekylære motorer ind i cellens fimrehår

Molekylære motorer producerer den kraft, der får sædceller til at slå med ’halen’ og bevæge sig mod ægcellen for befrugtning. Ny forskning viser nu, hvordan de molekylære motorer, der driver sædcellers bevægelse, genkendes i cellerne og specifikt transporteres ud i haleregionen af cellen. Denne nye viden kan bane vejen for en bedre forståelse af sygdomsfremkaldende mutationer, der bl.a. medfører sterilitet.

Læs mere

Æresbevisninger, store forskningsbevillinger mv.

 

Esben Lorentzen udnævnt til Professor i Computational Strukturel Biologi

Esben Lorentzen er blevet udnævnt til Professor i Computational Strukturel Biologi ved Institut for Molekylær Biologi og Genetik på Aarhus Universitet fra den 1. maj 2024. Hans forskning fokuserer på at forstå, hvordan store proteinkomplekser, som styrer organiseringen og funktionen af celler, er opbygget.

Ny type legat får talentfuld forsker til Danmark

Novo Nordisk Fonden har introduceret en ny type bevilling – NNF Young Investigator Award – der yder individuelle bevillinger på DKK 20 mio. over syv år for at tiltrække talentfulde yngre forskere til Danmark.

Esben Lorentzen bliver den første, der modtager denne award til at etablere en forskergruppe ved Aarhus Universitet fra 1. december 2016. Han kommer fra en stilling som gruppeleder ved Max-Planck-Institut für Biochemie, Martinsried, Tyskland, hvor han har forsket siden 2009.

Læs mere om bevillingen