Forskere fra Aarhus Universitet og the Italian Institute of Technology har opdaget, hvordan visse proteiner kan binde sig til særlige strukturer i RNA kaldet G-kvadruplexer. Derudover har de udviklet computerværktøjer, der er i stand til at forudsige disse protein-RNA-interaktioner. Den nye evne til at forudsige disse interaktioner kan hjælpe fremtidigt arbejde med at forstå molekylære processer i cellen og bane vejen for udvikling af lægemidler, der målretter disse RNA G-kvadruplex-bindende proteiner, som er involveret i sygdomme som kræft.
En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.
Et dansk-tysk forskerhold har vist, at funktionen af lange ikke-kodende RNA’er ikke kun afhænger af, hvor og hvornår de bliver aktiveret men også hvordan. Resultaterne kan have stor betydning for vores forståelse af, hvordan gener reguleres dynamisk i biologiske processer.
Med et ”Frontier Grant” på 4,3 mio. kr. fra Lundbeckfonden kan lektor Ulf Andersson Vang Ørom fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, forfølge sin ambition om at udvikle et lægemiddel til behandling af den sjældne og uhelbredelige Huntingtons sygdom. Og samtidig være med til at bane vejen for en helt ny type lægemidler.
Ulf Andersson Vang Ørom modtager som en af 20 førende danske forskere 5 mio. kr. fra Lundbeckfonden som led i deres nye program, der er målrettet etablerede forskere til projekter med potentiale for videnskabelige gennembrud. Målet med projektet er at finde nye RNA-modifikationer, der spiller en rolle i udvikling af kræft. En sådan viden om ændringer af RNA i sygdom vil på lang sigt gøre det muligt at udvikle mere målrettet medicin.
Novo Nordisk Fonden har tildelt det prestigefyldte Hallas-Møller stipendium på 11 mio. kr. til Ulf Andersson Ørom til at studere, hvilken rolle miRNA biogenese spiller for udviklingen af kræft. Projektet udføres ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.